• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Анджей Дуда: Полша трябва да е силна, за да оцелее

Анджей Дуда: Полша трябва да е силна, за да оцелее

/КРОСС/ Полският президент Анджей Дуда заяви по повод 232-ата годишнина от приемането на конституцията на страната, че географското положение на Полша изисква тя да е силна, за да може да оцелее и просъществува, предаде полската информационна агенция ПАП, цитирана от БТА.

"Историята ясно показва, че слабата държава ще бъде контролирана от друга страна", каза Дуда, обръщайки се към събралите се граждани на Замковия площад във Варшава.

Полската конституция е приета на 3 май 1791 г. от Великия сейм на Полско-литовската държава (Жечпосполита) и е първият подобен документ в Европа. Тя предшества известната френска конституция и е приета едва четири години след американската.

Дуда заяви, че следващите поколения и бъдещите политици ще трябва да "изградят силна, независима и истински суверенна Полша". "В противен случай тази страна ще престане да бъде наша", предупреди полският президент.

Той подчерта, че Полша подкрепя украинските си съседи. "За щастие, днес Украйна е заобиколена от страни, които ѝ помагат да отблъсне един ужасен агресор", каза Дуда, като похвали полския народ за подкрепата, която предоставя на украинците.

"Независимата и суверенна Полша, за която са се борили нашите предци, ще продължи да съществува в Европа", заяви той.

"Конституцията от 3 май векове наред е била за нас фенер, пътеводна светлина и гордост", каза пред журналисти полският премиер Матеуш Моравецки.

Той изтъкна, че сега Полша се нуждае от силна армия, която да възпира потенциалните врагове, така че никой да не смее да навлезе на нейна територия.

"От името на САЩ отправям нашите най-добри пожелания към полския, който празнува приемането на първата си конституция преди 232 години", заяви американският държавен секретар Антъни Блинкън.

"САЩ се гордеят, че стоят заедно с Полша, че двете страни са приятели, партньори и съюзници, които работят рамо до рамо, за да защитават свободата от тирания и агресия, да подкрепят Украйна, да създават последствия за Русия и да укрепват колективната сигурност на източния фланг на НАТО", пише Блинкън в изявлението си, публикувано на уебсайта на Държавния департамент.

Най-добри пожелания към полския народ отправи и посланикът на САЩ в Полша Марк Бжежински, който написа, че в продължение на векове поляците са били символ на упоритост, надежда и свобода. Той също така заяви, че американско-полското приятелство никога не е било по-силно от сега.

Президентът на Литва Гитанас Науседа заяви в поздравителния си адрес, че конституцията от 3 май е пример за уникалното единство на Полша и Литва и за съвместния им принос към историята на Европа и целия свят.

Васил Зварич, посланик на Украйна в Полша, предаде своите най-добри пожелания по случай годишнината от Конституцията от 3 май и добави, че Украйна и Полша съвместно са защитавали свободата, независимостта, демокрацията и международното право. "Обединени, ние ще победим", написа той в социалните мрежи.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Полските тарикати, като през тридесетте години на миналия век, отново гледат към чуждите дворове и принудиха комшийте си от Запад и Изток да си дадат среща на нейна територия. Е това не им попречи и те да се сбият, но тези във Варшава са забравили доста историята и чия е територията на Запад от Краков.

04.05.2023 13:50:03

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.