• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Ким Бейсингър на 70

Ким Бейсингър на 70

/КРОСС/ На 8 декември 1953 година е родена американска филмова актриса и фотомодел Ким Бейсингър. Едни от най-запомнящите ѝ роли са във филмите „Девет седмици и половина" (1986), „Батман" (1989), „Поверително от Ел Ей" (1997), „Осмата миля" (2002) и „Любезните пичове" (2016).

През 1998 г. Бейсингър печели „Оскар" за най-добра поддържаща женска роля за „Поверително от Ел Ей".

Като малка Ким е много срамежлива и родителите ѝ я водили в психиатрия по подозрения за аутизъм. По-късно я записали на уроци по балет. На 16 години печели конкурса за красота за девойки за щата Джорджия. Поканена е за участие в конкурса Мис Америка и по този повод отива в Ню Йорк, но не печели националната надпревара. В началото на 70-те години, след като завършва гимназия, тя се завръща в Ню Йорк, където работи като фотомодел. Агенцията за модели Форд бързо я привлича. Едва 20-годишна, тя вече получава по 1000 долара дневно и се е превърнала в един от най-известните фотомодели в САЩ.

Освен добре платен модел, Бейсингър се усъвършенства в актьорството като взима уроци в школата Neighborhood Playhouse. През 1976 се мести в Холивуд и дебютира в киното с роля в един от епизодите на сериала Ангелите на Чарли. Запознава се с гримьора Рон Бритън по време на снимките за нискобюджетната драма Hard Country и се жени за него. Печели световна слава като „момичето на Бонд" от филма Никога не казвай никога (1983) с Шон Конъри и с еротичната си роля в Девет седмици и половина (1986), където ѝ партнира Мики Рурк. Освен това позира гола за сп. „Плейбой" през знаковата за нея 1983 година. Развежда се с Бритън през 1989. През 1989 закупува град Брасълтън в щата Джорджия за 20 млн долара, но след като през 1993 е дадена под съд заради неизпълнение на трудов договор за участие във филм, тя е принудена да продаде градчето за едва 1 млн. долара.

В началото на 90-те години настъпва леко затишие при нея. През 1992 отказва главната женска роля в Първичен инстинкт, която се играе по-късно от Шарън Стоун. Завръща се достойно в киното с ролята си на проститутка във филма Поверително от Ел Ей (1997), за която получава Оскар. Така става първото някогашно „момиче на Бонд", което получава Оскар. Нейният успех по-късно е повторен от Хали Бери. Освен това е първата актриса, която получава Оскар след като е позирала гола пред Плейбой.

През 1993 година сключва брак с Алек Болдуин, но двамата се разделят през 2002 година. 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.