• 02 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8248
  •  GBP / BGN 2.2881
  •  CHF / BGN 1.9984
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Парламентът одобри парите на НЗОК през 2021 г.

 Парламентът одобри парите на НЗОК през 2021 г.

Потвърдена е допълнителна финансова подкрепа за медицинските специалисти

/КРОСС/ Депутатите приеха окончателно проектобюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за догодина, с което потвърдиха и предвидената там допълнителна финансова подкрепа за медицинските специалисти, предаде БГНЕС.

От следващата година хората в бели престилки ще получават допълнение към трудовите си възнаграждения, докато има пандемия. За лекарите то ще бъде в размер на 600 лв. на месец, за медицинските сестри и специалистите по здравни грижи - 360 лв., а за санитарите - 120 лв. Средствата ще се получават паралелно с допълнителния стимул за борещите се на първа линия с COVID-19. Увеличение към възнагражденията няма да получават единствено лекарите, чиято брутна заплата надвишава 5 000 лв. месечно.

Бюджетът на НЗОК запазва здравноосигурителната вноска в размер на 8%. Съотношението на заплащане от страна на работодателя и здравноосигуреното лице за 2021 г. е 60:40.

Като цяло проектобюджетът на НЗОК за догодина предвижда повече пари за здраве спрямо настоящата. Парите на Касата ще бъдат в размер на над 5 млрд. лв. и с 340 млн. повече от 2020 г.

Разчетът предвижда повече пари да има и за лекарства - 1,3 млрд. лв. Средствата за болниците също се увеличават - 2,37 млрд. лв. са предвидени, като тези, които предоставят комплексно обслужване за пациенти с коронавирус, ще получават повече.

В текстовете е разписано още, че задължения за работа с пациенти с COVID-19 вече ще има и към изпълнителите на извънболнична медицинска помощ, както и санкции при отказ от тяхното изпълнение.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Стоян Стоев

Стоян Стоев Територия, на която Парламента е с най-нисък рейтинг; съд - който не защитава Истината, а този, който плаща; полиция, която - НЕ брани, а - бие излезлите по улицата, за да защитят правото си на живот; лекари - статисти, които броят трупове по стълбите на болниците; училища пълни с паяци, а не - с деца; старци ровещи по кофите и... мутри минаващи край всичко-тава, нарекли себе си - УПРАВЛЯВАЩИ, може ли да наречете ДЪРЖАВА?!

24.11.2020 17:29:17

Народът

Закривай и сиктир марш на тунеядците от НС....

24.11.2020 16:12:47

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.