• 27 Юли 2024 |
  •  USD / BGN 1.8010
  •  GBP / BGN 2.3179
  •  CHF / BGN 2.0386
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Проф. Попов: Грипната епидемия се пречупва, но това да не ни успокоява

Проф. Попов: Грипната епидемия се пречупва, но това да не ни успокоява

/КРОСС/ Има начин да се профилактират респираторните заболявания, ако човек се е подготвил още от есента за тях и ако се взимат правилните мерки. Най-много в момента хората боледуват от респираторни заболявания. Това каза проф. Георги Попов - началник на клиника по инфекциозни болести, в предаването „Събуди се" по Нова телевизия.

Вирусните заболявания са най-актуални през този сезон - грип, COVID-19, респираторен синцитиален вирус, аденовирус. Среща се варицела и скарлатина, допълни проф. Попов.

По думите му през последната седмица грипната епидемия се пречупва, но това не бива да ни успокоява, тъй като се очакват нови пикове. „Грипът е целогодишно заболяване, има го и през лятото, но през зимните месеци се разпространява епидемично. Може да персистира и през март и април. Епидемията съвсем не е приключила", допълни той.

Тази година грипната епидемия е доста по-лека в сравнение с други години, смята проф. Попов. Особено тежка е била епидемията през 2009 г. със свинския грип. „СЗО наблюдава случаите в Южното полукълбо, такъв тип протичане се прехвърля и за Северното полукълбо", каза проф. Попов.

Той акцентира на усложненията при боледуване от грип. „Усложненията са причина от самия грипен вирус - първичните грипни усложнения, и от насложените бактериални и гъбични инфекции - вторични усложнения. Първичните засягат белия дроб, централната нервна система, сърдечно-съдовата система, бъбреци", заяви проф. Попов.

Усложненията от грип са опасни и трябва да се лекуват с антибиотик. „Тук е тънкият момент да се намери кога точно да се включи антибиотик. Невинаги, но когато имаме рискови контингенти - хора над 65 години, малки деца, бременни, за това трябва да сме особено осторожни дали да включим антибиотик, ако се налага", обясни специалистът.

Част от причините за дългия грип са възбудата на някои дремещи инфекции, които нормално има човек. „Те причиняват този синдром на хроничната умора, неясната температура, когнитивните прояви като мозъчна мъгла", поясни проф. Попов.

Той очаква нов пик на COVID-19 след април.

Нова телевизия, „Събуди се"

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.