• 14 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8118
  •  GBP / BGN 2.2736
  •  CHF / BGN 1.9990
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Юлиян Попов: Държавно финансово стимулиране за електромобили не е актуална мярка

Юлиян Попов: Държавно финансово стимулиране за електромобили не е актуална мярка

/КРОСС/ Има леко повишение на нивата на реките и язовирите, но нищо тревожно в момента. Това каза министърът на околната среда и водите Юлиян Попов в предаването „Събуди се" по Нова телевизия.  

Той коментира и идеята Перловската река да бъде зарибена, както и в нея да се произвежда ток.

„Няма по-естествено нещо от това ток да се произвежда от вода, а във водата да има риби. Перловската река няма как да замени „Мариците". Но микрогенерацията е много важен сектор в електропроизводството. Това не е изключено и невъзможно. Разбира се няма да е значителен капацитет. Въпросът е за екологичното здраве на реката. И не само на Перловската, а изобщо на градските реки. Това е инициатива, която скоро ще обявя. Тя е за екологичното здраве на градските реки. Не е въпросът дали в реката в града има риба, а дали цялата река е екологично здрава и чиста", каза Попов.

В момента се проверяват малки зауствания, които вероятно са свързани с малки квартали, които нямат изградена връзка с канализацията на София. „Това са тунели, в които хората се ровят, за да разберат какво е това. Допускането ми е, че има значителни битови обекти, в които се изливат отпадните води в канали, които влизат в реката", каза Попов.

По отношение на предложението за вятърни електроцентрали в близост до курортите в българската акватория на Черно море Попов обясни, че е реалистично да се произвежда офшорна енергия в Българското Черноморие след 2035 г. „Трябва да се направят много проучвания, да се изключат територии, които са свързани и с гледката, и с пътищата на птиците, и с военни обекти. Трябва да се изгради съвсем различен тип електропреносна инфраструктура", обясни Юлиян Попов.

Според него държавно финансово стимулиране за електромобили не е актуална мярка. По думите му трябва да се електрифицира градския транспорт в големите градове в България и това може да се случи веднага. „Такситата могат да се електрифицират на чисто икономически принцип веднага с регулаторни мерки. Електрическият автомобил е икономически изгоден, когато се кара постоянно. Тук може да се намеси държавата с някаква подкрепа - данъчна подкрепа би била много разумна, за да се ускори този процес. И другата категория транспортни средства са довеждащият транспорт. Когато електрифицираме много бързо тази част, която се движи много повече, отколкото частните коли, тогава частните коли ще тръгнат много по-бързо", обясни министърът.

Нова телевизия, „Събуди се"

 

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Хора, знаете ли, че с повишаване на имунитета вие ще се отървете от хроничните заболявания и ще се предпазите от всякакви вируси, освен това ще се почувствате по-млади. Подсилвам имунитета си с едно от най-добрите лекарства и го купувам тук---- https://use.my/zf32

22.01.2024 10:26:47

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.