• 15 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8116
  •  GBP / BGN 2.2747
  •  CHF / BGN 1.9955
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Проф. Георги Попов: Този сезон се очаква да има двойна епидемия между грипния и коронавируса

Проф. Георги Попов: Този сезон се очаква да има двойна епидемия между грипния и коронавируса

/КРОСС/ Делта вариантът по-малко интерферира останалите вируси, така че този сезон се очаква да има туиндемия - двойна епидемия между грипния и коронавируса. Това каза имунологът проф. Георги Попов в предаването „Събуди се" по Нова телевизия. Дори и с грипен вирус, който най-вероятно ще дойде към края на януари, здравната система ще се справи, смята специалистът. Добрата новина по думите му е, че в южното полукълбо, където грипният сезон е от април до септември, тази година е имало спокоен сезон и очакванията са и тук да е такъв.

Проф. Попов заяви, че Омикрон неминуемо ще дойде и в България и тогава се очаква да настъпи и петата вълна, но това ще стане през януари.

Той обясни, че СЗО наблюдава четири основни признака на новия вариант: заразността или трансмисивността на вируса, клиничните симптоми, отговора на ваксините и възможността за реинфекции. „По отношение на заразността мутациите са толкова значителни, че това ще доведе до петата вълна. Към момента липсват клинични данни каква ще бъде клиничната картината картина при възрастни хора и рискови групи", обясни имунологът.

По отношение на ефективността на ваксините срещу новия вариант, проф. Попов коментира, че според данните на „Пфайзер" и „Модерна" двете ваксини не пазят на 100%, но третата бустерна доза значително увеличава възможността от предпазване.

Антителата при преболедувалите Ковид-19 не разпознават много добре новия му вариант, но хибридният имунитет значително увеличава процента на защита.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Неизненадан

Прав е професорът... Време е за допълнителни печалби на Биг Фарма... И от грипа... Увлечени от корона ураганния златния дъжд Биг Фарма позабравиха уютния леко ръмящ, но постоянен, дъждец на печалбите си от грипни ваксини, тамифлута и прочее...

12.12.2021 11:40:15

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.