• 21 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Юлиян Попов: В момента България не е подготвена за тези екстремни явления

Юлиян Попов: В момента България не е подготвена за тези екстремни явления

/КРОСС/ Държавата беше добре подготвена, а ситуацията беше екстремна. Комбинацията беше от няколко фактора - много тежък и мокър сняг, който се изсипа много бързо, имаше безпрецедентен силен вятър в ниските части на страната, което доведе до големи преспи. Това каза снощи министърът на околната среда и водите Юлиян Попов в предаването „Защо, господин министър" по бТВ.

Такива екстремни комбинации ще наблюдаваме вероятно все по-често, обясни той.

„Подготвяме се стратегически, въпросът е дали се готвим и практически. Във Франция, когато се строи път, се прави със сценарий за вдигане на глобалната температура с 4 градуса. Вдигането на глобалната температура с 4 градуса не означава, че ще бъде с 4 градуса по-топло, а означава, че ще има много повече екстремни явления - много повече горещи дни и много по-големи наводнения", обясни министър Попов.

В момента България не е подготвена за тези екстремни явления, призна той.

„Нашата инфраструктура не е адекватна на българския климат такъв, какъвто е. Още по-малко е адекватна на климата, какъвто очакваме да стане. Приготвяме се, имаме няколко стратегии, които се реализират - за управление на речните басейни, за превенция от наводнения, за климатична адаптация. Това са национални стратегии, които бавно се реализират. Тези неща се развиват, но според мен трябва да ги ускорим", посочи министър Попов.

Той посочи, че в България има фирма, която прави революция в карго въздушния трафик с перспектива да го декарбонизира.

„Аз не виждам възможност българската въглищна индустрия да работи след 2030 г. - просто по пазарни причини, не защото ще я затворим административно. Проблемът е, че ние живяхме в някакво отрицание на тази реалност през последните 25 години", коментира Юлиян Попов.

Относно отлагането на глобите за влизането на стари автомобили в центъра на София, той посочи, че всяка една подобна сложна система се въвежда на стъпки.

„Винаги има нещо, което не работи, или има нужда от период, в който хората да свикнат и не би трябвало да бъдат глобявани. Тази забрана няма да реши проблемът с въздуха в столицата, но ще допринесе малко. Проблемът във въздуха както в София, така и в другите градове е комплексен. Основният фактор е отоплението на твърди горива", заяви той.

Юлиян Попов посочи, че подкрепя идеята да има 500 лева допълнителен данък за коли втора употреба.

„Българският автомобилен парк е много остарял, несигурен и замърсяващ и ние сме се превърнали в бунището на старите автомобили на ЕС. Това не е нормално", отбеляза министърът.

В България до момента тази година няма град, който да е превишил допустимите норми спрямо европейските стандарти за чистота на въздуха. „Преди време страната ни беше в наказателна процедура, дори имаше и дело срещу нас, което спечелихме", припомни Юлиян Попов.

Населените места с най-мръсен въздух у нас са Никопол, един квартал на Пловдив и Русе.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.