• 03 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Португалия удължи извънредното положение до 15 януари

Португалия удължи извънредното положение до 15 януари

/КРОСС/ Португалският президент Марселу Ребелу де Соуза даде отрицателен тест за Covid-19, след като е бил в контакт с човек, който е заразен с коронавирус, и няма да остане в самоизолация, тъй като контактът му с инфектиран се смята за ниско рисков, съобщи в сряда президентската канцелария, цитирана от Ройтерс. 72-годишният президент води кампания за спечелване на втори мандат на изборите на 24 януари.

"След решението на здравните власти президентът, който даде отрицателен тест за Covid-19, ще поднови работния си график", посочи канцеларията му в изявление, качено на официалния му сайт.

Португалия прие в сряда удължаване на извънредното положение, след като денонощният ръст на новозаразените в страната с близо 10 милиона души население достигна рекорд от 10 027 души, което оказва засилен натиск върху здравната система.

Португалия, която от началото на пандемията е регистрирала 446 606 случая на коронавируса, разхлаби рестрикциите около Рождество, но ги затегна отново в новогодишната нощ със забрана за пътуване между населените места и за обществени събирания. За да се справят с пандемията депутатите дадоха "зелена светлина" за удължаване на извънредното положение, което трябваше да приключи днес, с още една седмица до 15 януари.

Въведените в момента мерки включват нощен полицейски час от 23.00 ч. до 5.00 ч. сутринта и полудневна карантина от 13.00 ч. до 5.00 ч. сутринта през уикендите в много от общините в страната.

"Отново имаме огромен натиск върху националната здравна система и се опитваме да реагираме", заяви пред журналисти здравният министър Марта Темиду в момент, когато повече от 500 пациенти с Covid-19 се намират в интензивни отделения. "Нуждаем се от помощта на всички", допълни тя.

За да се намали натискът върху здравната система Темиду вчера разпореди болниците в района на Лисабон да преустановят всички неспешни медицински услуги и да приемат собствени резервни планове за борба с пандемията.

"Следващите няколко дни ще бъдат много тежки", каза здравният министър.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.