• 09 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8206
  •  GBP / BGN 2.2720
  •  CHF / BGN 2.0019
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Стоил Алипиев: Ще внеса доклад за гласуване на решение за преодоляване на проблема за индексацията по договорите на потребителите с мобилните оператори

Стоил Алипиев: Ще внеса доклад за гласуване на решение за преодоляване на проблема за индексацията по договорите на потребителите с мобилните оператори

/КРОСС/„Трябва да положим всички усилия за защита на интересите на потребителите, свързана с индексацията на таксите от мобилните оператори. Проблемът нараства с всяка година и е необходимо намирането на неговото трайно и устойчиво преодоляване. За целта, на базата на своите убеждения и след като разгледам цялата правна мотивировка, лично ще внеса за гласуване в комисията доклад с предложение за гласуване и вземане на решение, което да пази потребителите, без да ощетява търговците.

Това заяви председателят на Комисията за защита на потребителите Стоил Алипиев по време на свиканото от него днес открито заседание по темата за индексацията, в което участваха представители на институции, неправителствени организации, специалисти.

Алипиев поясни, че са налични правни аргументи които да защитят потребителите, но има и правни аргументи, които са в полза на търговския интерес на операторите. Той допълни, че клаузата за увеличението е предварително заложена и потребителите са уведомени. Същественият въпрос обаче, по думите му е, правилно ли се прилага тази клауза, равноправна ли е в сегашния си вид и дали прилагането й може да се определи като нелоялна търговска практика.

Представителят на Омбудсмана - Нина Бояджиева посочи, че увеличението се базира на неравноправна клауза.

Директорът на дирекция „Политика за потребителите" в Министерство на икономиката Емил Алексиев уточни, че както има инфлация, така може да се случи да има и дефлация. „В такъв случай клаузата на договора на мобилен оператор следва да предвижда и възможност за понижаване на цената в резултат на дефлация", допълни той.

В Комисията за защита на потребителите вече има постъпили редица жалби от недоволни потребители във връзка с планираното ново увеличение.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.