• 12 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8145
  •  GBP / BGN 2.2728
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Д-р Аспарух Илиев: Ако човек спазва правилата, не виждам нужда от карантина при COVID-19

Д-р Аспарух Илиев: Ако човек спазва правилата, не виждам нужда от карантина при COVID-19

/КРОСС/ Добре е да разчитаме на колкото се може повече средства срещу вируса. Това каза ръководителят на лаборатория в Берн и експерт по безопасност на ваксините д-р Аспарух Илиев в предаването „Събуди се" по Нова телевизия.

Той препоръча реваксинация, ако предишната ваксинация или боледуване са били преди повече от 6 месеца. По думите му, ако хората имат пълния ваксинационен цикъл или са прекарали "Омикрон", имат добър имунитет. "Ако времето от последното боледуване или ваксинация е повече от 6 месеца, въпреки всичко, за да имаме една спокойна зима и да не бъдем изведени от строя за дълъг срок от време, е хубаво да се направи един бустер", подчерта той.

Новите подварианти на коронавируса са два - "Ерис" и "Пирола". "Ерис" е сравнително добре покрит от наличните ваксини. "Пирола", който сега се разпространява, има малко повече мутации. Това е вирусът, който води до зачервяване на очите, при малки деца може да доведе по-често до обриви. Същото има и едно субективно усещане за подуване на език, лигавици и други", посочи лекарят.

Д-р Илиев обясни, че сегашните бустери са малко по-различни от предишните ваксини и предишните вируси, с които сме се сблъсквали. "Те са с включени нови варианти вътре, така че те във всички случаи вдигат не само нивото на антителата, те просто го изместват и го правят малко по-широко, което позволява, естествено, да има малко по-добра защита".

Експертът препоръча и носене на маски в закрити помещения. "Ако човек е болен с температура и не се чувства добре, във всички случаи е по-добре да си стои вкъщи и да не пътува много на открити места. Ако работи и не може да си позволи да остане вкъщи, да си сложи една маска на устата. Ако човек спазва стриктно тези правила, не виждам никаква нужда от карантина. В други случаи обаче, все пак този вирус продължава да бъде по-опасен от всички останали. Поне през един период от няколко дни, не би било лошо да се спазват определени правила. Но като цяло, като че ли застъпвам повече идеята за маски. И също смятам, че на този етап карантината е, може би, ако човек е дисциплиниран, ненужна", подчерта експертът.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Айде още един здравен фашист ,излезе от дупката дето се беше заврял . Хора не вярвайте на подлогите на здравните фашаги от сзо .

15.10.2023 17:23:46

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.