• 29 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2877
  •  CHF / BGN 2.0006
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Катедралата "Нотр Дам" е пред отваряне пет години след пожара

Катедралата "Нотр Дам" е пред отваряне пет години след пожара

/КРОСС/ Реставрацията на "Нотр Дам" е почти завършена и катедралата е близо до повторно отваряне пет години след пожара, докато светът очаква с нетърпение Олимпийските игри в Париж, съобщава Ройтерс.

Вечерта на 15 април 2019 г. покривът на храма избухва в пламъци. Скоро пожарът обхваща кулата и почти срива главните камбанарии. По целия свят телевизионните зрители наблюдават с ужас, докато средновековната сграда гори.

Все още не е ясно какво точно е причинило пожара. Френски властите заявиха, че електрическа повреда или горяща цигара е възможно да са предизвикали пожара.

Гордостта на работещите по проекта проличава. "Това е строителната работа на живота, защото възстановяването на цял паметник в цялата му триизмерност е нещо изключително", казва Ема Ру, майстор по емблематичните витражи.

Повторното отваряне е планирано за декември и в момента върви по график, според служителя, който ръководи строителния проект - Филип Жост.

Проектът досега е струвал 550 млн. евро, финансиран отчасти с огромни дарения, включително от милиардерите от луксозния сектор Франсоа-Анри Пино и семейство Арно. Дарени са толкова много средства, че дори ще останат ресурси за допълнителни инвестиции в сградата.

63-годишният Жост, инженер по образование, който е прекарал голяма част от кариерата си в Министерството на отбраната, пое поста, след като предшественикът му, генерал Жан-Луи Жоржелен, загина при инцидент по време на поход през август 2023 г.

Около 250 фирми и стотици занаятчии, архитекти и специалисти работят по изключителна част на проекта, за да може шедьовърът на готическото изкуство да бъде открит отново на 8 декември, както засега е планирано.

Отвътре "Нотр Дам" възвърна непознат досега блясък: почистването на стените и сводовете е почти завършено, отбелязва АФП. Така вече са видими цветът на камъка от Ил дьо Франс и изрисуваните декори, които са били погребани под пластове мръсотия. Все още се полагат черно-белите карирани подове, както и изцяло преработената инсталация на техническото и електрическото оборудване и противопожарната система, казва Жост.

Епархията решава да обнови централната част на катедралата и да я оборудва с нови мебели от кафяв бронз, както и с 1500 стола от масивен дъб, които ще бъдат монтирани през есента.

Големият орган (най-големият във Франция) е покрит с оловен прах след пожара. След почистването неговите 8000 тръби са сглобени отново една по една. Възстановяването на "гласа" на "Нотр Дам" отнема шест месеца.

До лятото трябва да приключат покривите на нефа, хора и хоровата част, реставрацията на подовете, както и работата по вътрешното художествено обзавеждане.

От есента преддверието и подходите ще бъдат разчистени и преустроени в сътрудничество с властите в Париж, които отговарят за преструктурирането на околния район. Той трябва да бъде озеленен до 2028 г., отбеляза АФП.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.