• 27 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Митрополит Иларион: За първи път на международната арена е признато нарушаването на правата на вярващите от Украинската Православна Църква

Митрополит Иларион: За първи път на международната арена е признато нарушаването на правата на вярващите от Украинската Православна Църква

/КРОСС/ На 1 ноември 2021 година Комитетът на ООН по правата на човека публикува решение, в което точно е формулирано безпокойството от нарушенията на правата на вярващите от Украинската Православна Църква. Този документ също предписва на властите в Украйна да гарантират осъществяването на свободата на религията в страната и да осигурят разследване на всички случаи на насилие по отношение на вярващите.

Коментирайки даденото решение в ефира на телевизионната програма „Църквата и светът", председателят на Отдела за външни църковни връзки на Московската Патриаршия Волоколамският митрополит Иларион му даде положителна оценка, подчертавайки, че за първи път на международната арена ясно се казва, че в Украйна се наблюдават нарушения на правата на вярващите.

„Ние знаем, как на практика се случи този, така наречен преход на енориите от Украинската Православна Църква в разколническата структура: в повечето случаи нямаше никакъв доброволен преход, а имаше завладяване на храмове, - напомни председателят на ОВЦС. - При това завладяваното беше съпроводено с насилие и побои. Вярващите бяха гонени от храмовете, свещениците бяха изхвърляни на улицата".

Той обърна внимание на телевизионните зрители, че много храмове, отнети от каноничната Украинска църква сега стоят заключени, а изгонените енории извършват богослужения под открито небе или са принудени да търсят подслон в наети помещения. Някъде вече са построени нови храмове вместо завладените.

„Това беззаконие, което се ширеше при президента Порошенко, до днес не бе получило дължимата оценка на международната общност. Сега такава оценка е дадена и това е важно само по себе си", - констатира митрополит Иларион.

Отговаряйки на въпрос на водещата, как това решение може да повлияе на ситуацията с правата на вярващите в Украйна, владиката отбеляза: „Аз смятам, че това зависи преди всичко от украинските власти. Ако се вслушат в казаното в ООН, ако те искат да спрат вълната на гонения на Украинската Православна Църква, то те имат за това всички възможности".

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.