• 14 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8118
  •  GBP / BGN 2.2736
  •  CHF / BGN 1.9990
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

Симеон Дянков: Ако нямаме редовен бюджет до пролетта, ще изпуснем шанса си за еврозоната

Симеон Дянков: Ако нямаме редовен бюджет до пролетта, ще изпуснем шанса си за еврозоната

/КРОСС/ Ако нямаме редовен бюджет до пролетта, ще изпуснем шанса си за еврозоната. Следващият ни прозорец за членство ще е през 2026 година. Това каза бившият финансов министър Симеон Дянков в предаването „Събуди се" по Нова телевизия.

Според него решението на служебният кабинет да не внесе бюджет за 2023 г. е било правилно. „Първо от „Промяната", после от БСП, предполагам и другите партии като ГЕРБ, щяха да бъдат принудени и те да наддават", коментира той.

Нов бюджет обаче трябва да има през пролетта, заяви финансистът. „В края на март, началото на април е пределът. За да влезем в еврозоната, на нас ни трябва редовен бюджет. А решенията за влизане в еврозоната стават пролетта. Това означава редовно правителство. Не редовен бюджет със служебно правителство, а редовен бюджет с редовно правителство", подчерта Дянков.

Действията, които правителството може да предприеме за овладяване на инфлацията, са въвеждане на временни мерки като таван върху цените на някои хранителни стоки. „Това като временна мярка може много бързо да укроти инфлацията. Много по-добра мярка е от това, което се говори постоянно - за намаляване на ДДС на някои стоки. Хляб, сирене, яйца масло, стоки наистина от първа необходимост. Това, което средното българско семейство използва всеки ден. Смятам, че служебното правителство може да мисли за това. Това трябва да мине първо през решение на МС и след това с решение на парламента", смята финансистът.

Ако това не стане, според него през зимните месеци могат да се очакват сериозни социални проблеми.

Овладяването на високата инфлацията у нас, която е над 5% над средната за ЕС, е условия за приемането ни в еврозоната, припомни Дянков. „Нашето правителство и парламент трябва да го направят много бързо - между декември и април 2023 г., за да има влияние по Маастрихтските критерии", обясни експертът. Ако това не се случи, датата 2024 г. автоматично става 2026 г.

Дянков заяви, че продължава да бъде оптимист, че ще има редовно правителство около средата на януари с третия мандат „Смятам, че трети мандат на „Български възход" с ГЕРБ, ДПС и БСП ще успее, защото имат голям интерес да направят правителство. Точно защото както БСП, както и ГЕРБ имат голям интерес да организират редовно правителство", прогнозира той.

Нова телевизия, „Събуди се"

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Спеца

Ха дано да изпуснем , но не бих го нарекал "шанс" , а капан!!

05.12.2022 08:37:40

Анонимен

Безработен ли си вече, та опря до грантове.

04.12.2022 13:39:40

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.