• 14 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8118
  •  GBP / BGN 2.2736
  •  CHF / BGN 1.9990
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 19°C

БСП свиква Националния съвет за това дали да подкрепи кабинета "Габриел" (Видео)

БСП свиква Националния съвет за това дали да подкрепи кабинета "Габриел" (Видео)

/КРОСС/ Кандидатът на ГЕРБ-СДС за министър-председател Мария Габриел и председателят на ГЕРБ Бойко Борисов на среща с ръководството на БСП преди връчването на първия мандат. В срещата участват и заместник-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев, председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова и заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС и председател на СДС Румен Христов. От БСП заявиха, че днес от ГЕРБ-СДС не могат да получат окончателен отговор дали партията ще подкрепи или участва в национално правителство, но ще се опитат още утре да свикат Националния съвет на столетницата.

В началото на разговорите Мария Габриел представи визията си за експертно правителство, което да работи с ясно очертани приоритети, програма и срокове за мандат и попита БСП дали биха подкрепили такова правителство.

"Нека започна оттам, където бяхме стигнали. По време на срещата търсих отговор на два въпроса - има ли нужда България от работещо правителство и имаме ли обща рамка приоритети. Отговорът беше - да. Тази рамка е обща, тя търпи промени. Днес достигаме до следващ етап - какъв може да е възможният формат на правителството. Моето предложение е експертно правителство с ясно очертани приоритети, мерки, срокове, с ясен срок на мандат, който да покаже и на българите, че това работещо правителство защитава техните интереси", обърна се към БСП Мария Габриел, която поясни, че остават отворени за диалог.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова отговори, че социалистическата партия е категорично "за" необходимостта от работещо правителство като изтъкна, че неотложна задача пред него е приемането на бюджета за тази година.

„Няма да ви е лесно! Първо да се обърна към г-н Борисов - сбъркахте подхода още от самото начало. Не биваше да се предлага чисто партиен премиер. Трябваше да търсим формат за национално, а не партийно правителство”, обърна се към лидера на ГЕРБ Корнелия Нинова.

„За нас има няколко ключови въпроса. Смятаме, че трябва да има работещо правителство и парламент”, подчерта лидерът на БСП.

От БСП се обявяват категорично за присъединяване на страната към Шенген и активирането на средствата по Плана за възстановяване и развитие. Подкрепят и провеждането на съдебно реформа. "Съдебната реформа - ама смислена - със задълбочена промяна в законите, ако трябва - промяна в Конституцията. Сменяме Гешев, за да сложим Пешев не е съдебна реформа", посочи тя.

"Ние не споделяме виждането дефицита да е под 3% с цел сега и веднага да се влезе в еврозоната. За нас това е много рязко орязване на разходи, а и при тези нива на инфлация и дефицит е ясно, че 2025 няма да приемем еврото, особено за сметка на най-бедната държава в ЕС. Да помислим дефицитът да е между 4% и 4,5% - можем ли да балансираме бюджета в полза на хората?", категорична бе Нинова.

Корнелия Нинова обяви, че утре ще бъде свикан Национален съвет на социалистическата партия, който да организира вътрешно допитване за това дали БСП да подкрепи кабинета "Габриел".

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.