• 16 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8056
  •  GBP / BGN 2.2785
  •  CHF / BGN 1.9957
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Енергиен експерт: Ще съм щастлив, ако увеличението на цената на електроенергията се ограничи от 16 до 20% от 1 юли

Енергиен експерт: Ще съм щастлив, ако увеличението на цената на електроенергията се ограничи от 16 до 20% от 1 юли

/КРОСС/ Ще съм щастлив, ако увеличението на цената на електроенергията се ограничи от 16 до 20% от 1 юли. Това каза бившият член на КЕВР и бивш заместник-министър на енергетиката Еленко Божков в предаването „Говори сега" по БНТ.

От 1 юли не КЕВР, а правителството ще определя колко ще струва токът за бита. „Правителството трябваше да определи базови прогнозни цени за бита в бюджета за 2024 г. В гласувания бюджет обаче няма залегнала такава сума и остана това да се прави от правителството сега. Това правителство така и не направи тези изчисления и не даде базова цена."

Във Фонда за сигурност на електроенергийната система според него има дефицит от 600 милиона лева. Този недостиг трябва да се разпредели между 33 милиона мегаватчаса, които се потребяват ежегодно в България. „Като ги разделиш, всеки краен потребител трябва да допълни сметката си с 2 стотинки на киловатчас, което означава едни 17% добавени в сметката му или 7-8 лева добавени върху 40-те лева месечно", поясни Еленко Божков.

Единственият начин за попълване на Фонда за сигурност на електроенергийната система е или чрез такса „Задължение към обществото", или ако правителството даде много по-ниска базова цена. „Но тогава откъде ще се компенсират парите в бюджета - става съвсем неясно, защото при всички положения ЕК ще обърне внимание, дори е възможно да възникне процедура за държавна помощ. За мен това е повече от автогол. Това са финансови стъкмистики, които не могат да се реализират", заяви Божков.

Според него сегашната ситуация е можело да бъде избегната чрез компенсиране на енергийно бедните, въвеждане на двустъпални тарифи, възможно отлагане на премахването на обществения доставчик, докато се стабилизират нещата.

БНТ, „Говори сега"

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Едно щастие ни е налегнало, че изглежда с тояги трябва да го гоним.

10.03.2024 10:50:04

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.