• 16 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8354
  •  GBP / BGN 2.2901
  •  CHF / BGN 2.0111
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 23°C

Министрите на правосъдието на ЕС с обща цел за противодействие на тероризма в интернет

Министрите на правосъдието на ЕС с обща цел за противодействие на тероризма в интернет

/КРОСС/ „Приветстваме усилията на Германското председателство да активизира триалога с Европейския парламент по проекта на Регламент за премахване на терористичното съдържание онлайн."
Това заяви днес министърът на правосъдието Десислава Ахладова, пред колегите си от ЕС по време на срещата на министрите на правосъдието на Европейския съюз, която се провежда в момента чрез видеоконференция.
Тя подчерта, че България подкрепя и инициативата за създаването на мрежа от единни точки за защита на жертвите на тероризъм и допълни, че страната ни вече е изпратила информация за контактната си точка, която ще бъде в Министерството на вътрешните работи.
По време на заседанието всички министри на правосъдието на държавите членки осъдиха последните терористичните атаки във Франция, Австрия и Германия.
„Кризата с COVID-19 промени начина на действие на престъпните групи. Това намери отражение и върху заплахите от тероризъм и радикализация, които все по-често се осъществяват чрез социалните мрежи", каза Ахладова
По думите й за ефективното разследване на терористични актове е важно във възможно най-кратки срокове да се пристъпи към приемането на общоевропейското решение, включено в предложенията за Регламент и Директива за подобряване на трансграничния достъп до електронни доказателства.
Министър Ахладова заяви още, че България подкрепя обсъждането на бъдеща европейска правна рамка, според която доставчиците на телекомуникационни услуги да докладват на националните органи за публикации, съдържащи насилствена реч на омразата, включително терористична пропаганда. „Същевременно следва да сме особено внимателни към създаването на задължителна правна уредба по отношение на речта на омразата, когато тя не е свързана с подбуждане към престъпление. Понятието „омраза" е субективно и трудно за дефиниране, а действия, свързани с докладването на публикации, биха могли да накърнят свободата на изразяване на мнение и други основни права", каза министър Ахладова и допълни, че в тази деликатна сфера е нужно да се интервенира внимателно при спазване на необходимите проверки и баланси в правовата държава.
Министрите на правосъдието бяха единодушни, че една от основните им цели е противодействие на тероризма в интернет.
Дискусията продължава по темата за развитие на върховенството на правото в областта на правосъдието. Ще бъдат обсъдени въпросите, свързани с добрите практики, които заемат особено важно място при гарантиране на независимостта на правосъдието, качеството и ефективността на съдебната система, както участието на съдиите в обмена на мнения относно основните европейски ценности и върховенството на правото, например чрез форум за диалог.

 

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.