• 17 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 22°C

Костадин Костадинов: Българският народ е създател на европейската цивилизация

Костадин Костадинов: Българският народ е създател на европейската цивилизация

/КРОСС/ Председателят на „Възраждане" поздрави българските граждани от "Двора на кирилицата", след което отпътува за Русе за среща със симпатизанти

"Честит празник на славянската писменост, българската просвета и култура! Честит празник на всички будни българи! Нека не забравяме никога, "че и ний сме дали нещо на света - на вси славяни книга да четат", написа Костадинов в социалната мрежа Фейсбук.

Той поздрави и създателят на „Двора на Кирилицата" - Карен Алексанян, че без никаква помощ е изградил това уникално място.

Малко по-късно Костадинов направи и видеообръщение, с което припомни моменти от историята, които са повод за национална гордост. Ето какво каза той:

24-ти май, ден на славянската писменост и българската просвета и култура. Уникален празник, който ние българите имаме, може би единствено от всички европейски народи, които имат собствена писменост Кирилицата е най-големият ни цивилизационен принос, най-големият ни принос в човешката история, в човешката цивилизация. Точно поради тази причина трябва да я пазим, трябва да я почитаме. Затова 24-ти май е уникален празник. Хубавото е, че последните няколко десетилетия той започна да се превръща в празник и за други народи, започна да се отбелязва и в Русия. Кирилицата, нашата българската азбука, се е превърнала в азбука на половината славянство и в азбука на една голяма част от населението на Азия, с което най-много можем да се гордеем.

Това отличава българският народ и го превръща в един от народите, които са създатели на цивилизации. Ние, българите, имаме основание да се гордеем с това, като съзидатели на източния клон на европейска цивилизация - така наречената славяно-византийска цивилизация. Затова още веднъж, честит празник на всички! Бъдете живи и здрави. Никога не забравяйте българският корен и българският принос в цивилизацията и пазете както кирилицата, така и българската култура всеки ден, защото тя трябва да се защитава постоянно.

Нека бъдем достойни за делото на нашите предшественици и нека да направим така, че един ден децата ни да се гордеят с нашите дела така, както ние се гордеем с тези, които почитаме днес - Кирил и Методий, техните ученици и наследници.", каза Костадинов във видеообръщението.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Коце, това дали го знаят от ЦК-то на западните СССР ?Ако трябва им го напомняйте всеки ден !

25.05.2024 06:20:36

Анонимен

Чак пък.

24.05.2024 19:51:06

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.