• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 6°C

БНТ и БНР със специален поздрав за 24 май

БНТ и БНР със специален поздрав за 24 май

/КРОСС/ По повод празника за 24-ти май, Българската национална телевизия и Българското национално радио отправят общ поздрав с нова, оригинална телевизионна версия на химна „Върви народе възродени". В режим на извънредна обстановка, малките хористи от Детския радиохор представят емблематичната за празника песен от своите домове, а в ролята на оператори на видеата са родителите на децата. Телевизионната премиера на клипа е предвидена за 23 май (събота), точно преди обедната емисия в 12:00 часа на „По света и нас" по БНТ1.

„Това е нашият начин да отбележим празника на буквите, които пазят нашата духовност. Поздравяваме всички деца с празника на българската култура и им пожелаваме да гледат напред в бъдещето и да следват мечтите си", са част от пожеланията на Венеция Караманова - диригент на Детския хор на БНР.

„Идеята за клипа възникна съвсем спонтанно. Бяхме водени от общата мисия на двете обществени медии да представят и подкрепят българската култура, като една значима и неотделима част от непреходните общоевропейски ценности. Училищата в момента са затворени, това е прекрасна възможност за децата да са заедно", споделя Кристина Матеева, изпълнителен продуцент от БНТ.

Клипът е създаден рекордно бързо, само за една седмица, в него участват 47 хористи. Включени са и образите на светите братя Кирил и Методий, Паисий Хилендарски и други емблематични личности на българската духовност, както и изображения на българската азбука, която е в центъра на празника. Режисьор е Станислав Терзиев.

Новата телевизионна версия можете да гледате и на интернет страниците на БНТ и на БНР, както и в социалните мрежи.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Скъпи български народе, уважаеми учени, политици, писатели, журналисти, как никой до ден днешен не се осмели да каже свещената истина, че 24 май този уникален празник ние го дължим не на Кирил и Методий, не на Климент, Ангеларий, Сава и Горазд. Нашата писменост е поръчанa и платена от княз Борис I и утвърдена и през 913 година от сина му Симеон Велики. Наложена е с царски декрет и става задължителна за езика на българската империя, трета по територия в Европа, като замяна на гръцкия. В тази империя живеят десетки различни племена, но официалният език на българското царство може единствено да се нарича БЪЛГАРСКИ. 645 години по-късно френският крал Франсоа I с декрет постановява френския език да стане официален език на кралството, църквата и администрацията за да замени латинския. Кога най-после ще отдадем заслужената почит и признание на най-великите български царе – Борис I и Симеон Велики ?! Всъщност, на тях дължим създаването на българската нация, защото без тяхното дело днес щяхме да говорим и пишем на гръцки и щяхме да се наричаме румелийци!

23.05.2020 23:32:16

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.