• 17 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8000
  •  GBP / BGN 2.2782
  •  CHF / BGN 1.9913
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Експерти от ГД АГРИ към Европейската комисия посетиха България

Експерти от ГД АГРИ към Европейската комисия посетиха България

/КРОСС/ Експерти от Генерална дирекция „Земеделие и развитие на селските райони" (DG AGRI) към Европейската комисия посетиха предприятие за преработка на шипки в село Черновръх, община Трявна, реализирано по подмярка 4.2 „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти" от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. Иновативният проект е за изграждане на нова производствена сграда и закупуване на технологичното оборудване на обща стойност над 3,5 млн. лева, от които 50 % са безвъзмездно финансово подпомагане по Програмата и 50% самоучастие.

„За нас от Управляващия орган на ПРСР 2014-2020 г. е важно да се създават повече възможности за предприемачите в селските райони. Въпреки че реализирането на подобна инвестиция в планински район, създаването на работна ръка и привличането млади хора е предизвикателство, добри примери за успех в България има", каза заместник-министър Таня Георгиева.

Предприемачите демонстрираха постигнатото „умно производство" на биопродукти, получени в резултат на преработката на биологични шипки. В предприятието са внедрени нови технологии и редица иновации, които спомагат за ефективното използване на ресурсите и местните суровини.

Производството е био сертифицирано- от суровината до крайния продукт, като се използва доставка на биошипки само от български производители. Технологията е разработена така, че максимално да щади полезните вещества на плода чрез създаването на специални процеси на сушене, преработка и съхранение на плода и са разработени специални машини. Процесите по пресоване на семената и добиване на маслото, неговото съхранение и бутилиране за първи път в света протича изцяло в азотна (безкислородна) среда, което елиминира възможността от протичане на окислителни процеси. Ефективното управление на производствения процес е постигнато благодарение на използваните цифрови решения за мониторинг и контрол на операциите в предприятието. Допълнителен принос за околната среда е създаден и чрез използване на горивна инсталация с основен енергоизточник мъха от шипковия плод, като липсата на каквито и да било остатъчни продукти в предприятието напълно съответства на европейските цели за кръгова икономика, зелено производство и опазване на природните ресурси.

Крайните продукти, които предприятието реализира от преработката на биошипков плод, са сушени шипки, брашно, студено пресовано масло, мармалад и хранителни добавки, чиито продажби постига основно благодарение на онлайн търговия и активен маркетинг.

Бенджамин Феърбрадър, представител на DG AGRI, който е част от екипа отговарящ за ПРСР на България подчерта, че видяното в предприятието в Черновръх е най-добрият възможен сценарий за развитие след изпълнението на грантови проекти.

В рамките на двудневното посещение бе проведена и годишната среща за напредъка по Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. Целта й е да бъде оценен прогресът по прилагането на Програмата, както и да се минимизират рисковете от непостигането на целите, заложени в нея.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.