• 14 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8116
  •  GBP / BGN 2.2747
  •  CHF / BGN 1.9955
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Депутатите от ресорната комисия приеха промените в Конституцията - влизат в зала във вторник

Депутатите от ресорната комисия приеха промените в Конституцията - влизат в зала във вторник

/КРОСС/ Депутатите от ресорната комисия приеха промените в Конституцията - влизат в зала във вторник.

Парламентарната комисия се събра за втори ден на извънредно заседание.

Народните представители решиха:

Избори за Народно събрание се произвеждат не по-късно от 1 месец преди изтичане на срока на пълномощията на действащото НС. С полагането на клетвата на новите народни представители се прекратяват пълномощията на предишното Народно събрание.

Служебен премиер се избира измежду:

- Председател на НС;
- Председател на ВКС;
- Управител или подуправител на БНБ;
- Председател или заместник-председател на Сметната палата;
- Омбудсмана или заместник;

Преди началото на заседанието Надежда Йорданова („Продължаваме промяната - Демократична България") обясни, че консенсусът се оформя около внесения текст между първо и второ четене, така че ще бъде подложено на гласуване това, което е предложено.

„Относно председателя на ВКС и председателя и заместник-председателя Сметната палата - към настоящия момент няма решение те да бъдат изключени от списъка", заяви Йорданова и добави, че още в самото начало на конституционния дебат са заявили, че използват гръцкия пример за това решение, тъй като то по-скоро засилва обстоятелството, че служебният кабинет не трябва да бъде партийно обвързан и няма политически мандат. 

Нов Висш съдебен съвет ще има най-рано през септември. Това става ясно, след като комисията по конституционни въпроси прие на второ четене промените в основния закон. Което пък означава, че избор на нов главен прокурор, който трябва да направи новосъздадения прокурорски съвет, ще е към ноември. 

В преходните разпоредби членовете на комисията записаха, че в срок до 6 месеца народните представители приемат законопроектите, свързани с измененията, а в срок до три месеца се избират новите членове на съдебния и прокурорския съвет. 

"Поставихте едни срокове шест плюс три, а после избор на главен прокурор и шеф на ВАС. Това означава, че главният прокурор ще изкара на поста си без мандат 11 месеца", обърна внимание Велислав Величков от "Правосъдие за всеки". Според него с тези срокове имало голям риск.

 

 

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.