• 17 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 22°C

Народните представители не можаха да си одобрят програмата за работа

Народните представители не можаха да си одобрят програмата за работа

/КРОСС/ Рекордно кратко 10-минутно заседание проведе днес 45-ото Народно събрание. Причината – депутатите не успяха да одобрят седмичната си програма за работа, която трябваше да включва промяна в правилника и второ четене на новите текстове в Изборния кодекс.

Първоначално председателстващият днешното заседание Кристиан Вигенин изрази съмнение, че това може да се дължи на новоинсталираната система за отчитане на депутатския вот, която работи с биометрични данни.

„Първо поставяте пръста си върху скенера, отключвате устройството и след това може да гласувате със „за“, „против“ или „въздържал се“, инструктира той новите народни представители. Гласовете обаче не достигнаха парламентът да заработи. Последва ново гласуване, но отново със същия резултат.

„Досега не сме изпадали в такава ситуация, но има и такива моменти“, посочи Вигенин, което предизвика смях и аплодисменти в пленарната зала.

В крайна сметка заседанието се провали, а на Председателски съвет се решава дали да бъде свикано извънредно такова.

Депутатите трябва да обсъдят окончателните промени в Изборния кодекс, внесени от партията на Слави Трифонов "Има такъв народ". Основните изменения предвиждат нов състав на Централната избирателна комисия, нов изборен район "Чужбина" и падане на ограничението за разкриване на секции в страни извън Европейския съюз. В програмата на парламента са и промените в Закона за политическите партии, които предвиждат намаляване на партийната субсидия от 8 на 1 лев за действителен глас.

Изборните правила, предлагани от "Има такъв народ", предвиждат нова професионална Централна избирателна комисия, редуцирана до 15 членове, които да се назначават от президента след публични консултации с парламентарно представените политически сили. Премахва се и квотата в Избирателната комисия  на партии и коалиции, които са в Европейския парламент, но не участват в националния.

Измененията предвиждат изцяло машинно гласуване във всички секции с над 300 избиратели в страната и в чужбина, и видеонаблюдение при броенето на бюлетините в секциите. Депутатите трябва да решат дали да бъде въведено дистанционно електронно гласуване, което да се проведе експериментално за предстоящите през есента президентски избори.

В програмата на парламента са и промените в закона за политическите партии, които предвиждат намаляване на партийната субсидия от осем на един лев за действителен глас.

В седмичната програма на Народното събрание е предвидено гласуване на три проекта за създаване на временни комисии, две от които за проверка на обектите на територията на Лесопарк "Росенец", внесени поотделно от ГЕРБ и "Демократична България", и проект на решение за създаване на временна комисия, която да установи фактите и обстоятелствата при използване на сълзотворен газ от органите на реда срещу протестиращи граждани миналото лято.
ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.