• 04 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Засилва се контролът по спазване на мерките срещу Covid-19 в редица градове в страната

Засилва се контролът по спазване на мерките срещу Covid-19 в редица градове в страната

/КРОСС/ В редица градове в страната от днес се засилва контролът по спазване на мерките срещу Covid-19.

В големите търговски вериги в Пловдив се изисква разстояние от 2 метра между клиентите. Проверки има и в градския транспорт за носенето на маски. За големите хранителни магазини марките не са нови, предупреждението, че трябва да има по-добра организация, за да не се наблюдава струпване на много хора, не притеснява, работещите там, показа проверка ни в обекти в Район Южен:

Смятам, че е наложително да се ограничи заразата колкото е възможно.

Повечето от клиентите също бяха категорични, че контролът трябва да е по-сериозен: "Твърде невъзпитани хора има и даже, когато бяха затегнати мерките и ги молихме в магазина да има някакво разстояние, не се спазваха". "Глоби няма и може би затова се отпуснахме".

При увеличаващия се брой случаи категорично трябва да направим всичко възможно, за да не допуснем блокиране на здравната система, подчерта областният управител - Дани Каназирева:

"Можем да отделим още легла, но това означава да преобразуваме други отделения и поставяме по този начин под риск пациентите с другите заболявания, защото не е само Covid".

За последното денонощие новите случаи в Пловдив и областта са 109, над 200 заразени с коронавирус са хоспитализирани.

Областният координационен щаб на Добрич препоръчва затягане на мерките срещу разпространението на Covid-19. От началото на пандемията до 18 октомври заболелите в областта са 926 души, от които 280 са били хоспитализирани. Черната статистика сочи, че за периода са починали 50 души, сред които и двама лекари.

Областният координационен щаб препоръчва със заповеди на кметовете на общините да се въведе отново задължителното носене на маски на пазарите, както и еднопосочното движение. Да бъдат увеличени проверките и контролът по спазването на противоепидемичните мерки - в обществения транспорт, в закритите помещения, фирми и институции. Щабът препоръчва също да се прекратят обществените прояви на закрито и да се въведе ограничение на всички видове тържества - семейни и други, до 30 души.

Продължава да е критично състоянието на част от отделенията в многопрофилната болница в Добрич заради нуждата от медицински сестри. До този момент заразените медицински лица са 81, от които 19 са лекари.

Заради увеличаващите се случаи на заразени с коронавирус общинският кризисен щаб в Ловеч взе решение за въвеждане на по-строги мерки и контрол, сред които затваряне на клубовете на инвалида и ограничаване на посещенията та на публика в спортните зали по време на състезания.

На директорите на училища се препоръчва да въведат аналогични мерки при провеждане на спортни мероприятия в училищните физкултурни салони.

Засилват се контролните дейности по спазване на противоепидемичните мерки в работните помещения на административната сграда на Община Ловеч, завишаване на сутрешния филтър при допускане на служители до работните им места, ограничаване достъпа на външни лица, с изключение на центровете за административно обслужване.

Засилва се контрола в търговските обекти за носене на маски и спазване на дистанция между клиентите. Засилва се и контрола по спазване на разпоредбите на Закона за закрила на детето за недопускане на деца под 18 години на обществени места след 22.00 часа без придружител;

Община Ловеч препоръчва на превозвачите да не допускат в обществения транспорт пътници без маска, да се спазва необходимата дистанция; Препоръчва се извършване на дезинфекция на крайните спирки на градския транспорт.

Препоръчва на собствениците на нощни клубове и дискотеки да спазват стриктно разпоредбите на държавните здравни органи за заетост на местата не повече от един човек на един кв. м от общия капацитет.

Препоръчва на ръководствата на народните читалища да преустановят репетиционния процес на певческите групи до края на октомври 2020 година.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Да се засили контрола над безумните решения на правителството на ГЕРБ.

20.10.2020 20:29:57

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.