• 15 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8056
  •  GBP / BGN 2.2785
  •  CHF / BGN 1.9957
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Шърли Беси, Ридли Скот и Емилия Кларк са сред удостоените с почетни британски ордени

Шърли Беси, Ридли Скот и Емилия Кларк са сред удостоените с почетни британски ордени

/КРОСС/ Певицата Шърли Беси, режисьорът Ридли Скот и актрисата Емилия Кларк са сред удостоените с най-високи почетни ордени на Великобритания, съобщи Асошиейтед прес.

Списъкът с лауреатите е публикуван на сайта на правителството и включва 1227 души - както знаменитости, така и обикновени граждани, почетени за служба към обществото. Както БТА съобщи, в него фигурират имената и на две британски гражданки, отличени за хуманитарната си дейност в България.

Традиционно списъкът се обявява два пъти годишно - в навечерието на Нова година и през юни, когато официално се отбелязва рождения ден на британския монарх, припомня Асошиейтед прес.

Шърли Беси, която е на 86 години, е отличена с Ордена на кавалерите на честта за заслугите си към музиката. Уелската певица, известна с тематичните си песни от филмите за приключенията на Джеймс Бонд - Goldfinger и Diamonds Are Forever, стана 64-ият носител на отличието. Броят на отличените не може да превишава 65. "Да забавлявам публиката повече от 70 години е привилегия", казва Беси. "Сърцето ми е изпълнено с емоции и съм наистина смирена".

Режисьорът Ридли Скот, сред чиито филми са "Гладиатор", "Пришълецът" и наскоро излезлият "Наполеон", е отличен за заслугите си към филмовата индустрия на Обединеното кралство. Той става рицар на Големия кръст - най-високата степен на Ордена на Британската империя.

Актрисата от "Игра на тронове" Емилия Кларк заедно с нейната майка Дженифър са отличени със званието член на Ордена на Британската империя (MBE) за благотворителната си дейност в помощ на хора, претърпели мозъчни травми.

Самата Кларк преживява два мозъчни кръвоизлива и основава благотворителната фондация SameYou, за да повиши осведомеността за тези здравословни проблеми и да помогне за по-добро лечение и рехабилитация на оцелелите, припомня Асошиейтед прес.

Много от включените в тазгодишния списък са обикновени хора, които са служили на своите общности. Сред тях е и 9-годишният Тони Хъджъл, отличен за заслуги в превенцията на насилието над деца. Той е най-младият носител на медал на Британската империя.

Ризван Джавед, 33-годишен помощник на жп гара, пък е награден за това, че е помогнал на 29 души, които са били в риск да сложат край на живота си на железопътната линия.

Орденът на Британската империя е учреден през 1917 г. от Джордж Пети, прадядо на настоящия крал Чарлз Трети, и има пет степени, припомня Асошиейтед прес.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.