• 08 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8167
  •  GBP / BGN 2.2794
  •  CHF / BGN 2.0019
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Министър Славов и посланик Поповска обсъдиха съдебната реформа и преследването на военните престъпления в Украйна

Министър Славов и посланик Поповска обсъдиха съдебната реформа и преследването на военните престъпления в Украйна

/КРОСС/ Върховенството на правото като основна европейска ценност, съдебната реформа у нас и преследването на военните престъпления и престъпленията срещу мира и човечеството, извършвани в Украйна бяха основни теми на срещата между министър Атанас Славов и посланика на Република Северна Македония Агнеза Руси Поповска.

За нас като кандидат за член на ЕС е важно да се поучим от българския опит, особено в сферата на върховенството на правото, каза посланик Поповска. Прояви интерес и към подготвяните изменения в Наказателния кодекс (НК), свързани с преследването на военните престъпления в Украйна.

„Налагането на върховенството на правото е общо предизвикателство пред всички държави от ЕС. Едва през последните девет месеца, с приетите през декември м.г. изменения в Конституцията и с готовия проект на нов Закон за съдебната власт, успяхме да изпълним всички отправени ни преди 15 г. препоръки за гарантиране на независимостта на съда", заяви министър Славов. Основни акценти са съдиите да изпращат във ВСС съдии, избирани от тях; малобройните избраници на парламента във ВСС да са доказано независими от партийни влияния; гарантиране на контрол и отчетност на прокуратурата. Но най-важното е не какво пише на хартия, а как то се реализира на практика и най-вече дали създава у хората усещане за тържество на справедливостта, категоричен бе доц. д-р Славов.

Той представи и подготвяните промени в НК, които адаптират българския наказателен закон към съвременните стандарти на състава на престъплението „агресия" по Римския статут, както и на престъпленията срещу мира и човечеството. Като предизвикателство министърът очерта ангажирането на България с реални разследвания на военните престъпления в Украйна.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

В България е пълно с украински посланички по морето, в Банско, Боровец и т.н., играят добре на кол в стрипа.

18.03.2024 16:52:18

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.