• 17 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8000
  •  GBP / BGN 2.2782
  •  CHF / BGN 1.9913
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Лявото и дясното ухо възприемат различни звуци

Лявото и дясното ухо възприемат различни звуци

/КРОСС/ С лявото или с дясното ухо чувате по-добре? Малко известен факт е, че както при ръцете, така и при ушите, всеки човек предпочита да използва по-често едното, отколкото другото. Например - когато говорим по телефона. Освен това, дясното ухо възприема повече музика, а лявото - езици. Това сочи изследване сред над 3000 бебета, представено в ефира на предаването „В добра форма" на „Дойче веле".

По ушните миди могат да ни идентифицират. Но някои характеристики са еднакви при всички хора. Например, еластичната структура на хрущяла. Извивките на ухото усилват определени честоти, за да чуваме по-добре гласове.

Всеки човек има и месеста ушна част. Не е ясно какво е предназначението ѝ. Най-вероятно тя поддържа ухото топло, тъй като е добре кръвоснабдена.

Това обаче не е достатъчно, за да чуваме. Звуковите вълни се превръщат в сигнали, благодарение най-вече на рибите. В хода на еволюцията хрилете са образували костите на вътрешното ухо - чукче, наковалня и стреме. Те изпълняват ролята на усилвател и превръщат сигналите в механични вибрации. Благодарение на голямото тъпанче и тези костици, сигналът е достатъчно силен, за да задвижи течността във вътрешността на охлюва.

По вътрешната му стена има хиляди косъмчета. За разлика от нормалните косми, тези не растат. Затова често шумът води до непоправими увреждания на слуха.

Сетивните клетки във вътрешното ухо превръщат движението на космената покривка в електрически сигнали, които се предават по слуховия нерв до мозъка.

И това далеч не е краят. Слуховият нерв предава сигнала до мозъчния ствол. Слуховият кортекс локализира звука, височината и интензитета му. Чак в ареали като мозъчната кора тези сигнали се превръщат в съзнателно възприятие.

Слухът ни е сложен и фин апарат, който ни осигурява достъп до целия свят от възприятие. Той има един-единствен недостатък - винаги е активен и не може да се изключи. Ако искаме спокойствие, тогава трябва да му помогнем малко - като използваме тапи за уши, например.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.