• 18 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 23°C

Величествен спектакъл на „Набуко“ под звездния купол на Бегликташ

Величествен спектакъл на „Набуко“ под звездния купол на Бегликташ
Под палката на Ивайло Кринчев, на 12 август на сцената на тракийското светилище ще бъде представена мащабната продукция на Бургаската опера

/КРОСС/ Предстоящ акцент във фестивалната програма „Опера на светилището", осъществявана за четвърта година от Държавна опера - Бургас, в партньортво с Община Приморско, е спектакълът на шедьовъра от Джузепе Верди „Набуко". След безспорния успех на първото заглавие от фестивала - „Самсон и Далила" /на 5 август/, сред естествения декор на тракийското свещено място Бегликташ ще бъде представено друго обичано оперно заглавие, което ще остави трайни емоционални следи в спомена на щастливците, които ще имат възможността да съпреживеят магичното съчетание на природа и музика. Като своеобразен химн на сливането на Природа и Музика ще прозвучи знаменитият "Хор на евреите", когато сякаш и земните сили притихват, за да дадат израз на небесната мелодия.

Под диригентската палка на гост-диригента - проф. Ивайло Кринчев, ще бъде осъществена вълнуващата нестандартна среща с героите на Верди. Режисьор на внушителните постановки от фестивалната програма, адаптирани за откритата сцена на светилището, е доц. д-р Александър Текелиев. Асистент-режисьори са Лина Пеева и Петър Тихолов. Диригент на хоровия състав е Александър Чепанов, пластиката е дело на Галина Калчева. Костюмите на „Набуко" са дело на Чавдар Чомаков, концертмайстор е Христо Белчев. Заглавието от Верди бе представено с грандиозен успех по време на фестивала „Опера на светилището" 2021 г.

На живописното пространство под звездите, в културно-историческото пространство на древното тракийско светилище, заредено с мистика и магнетизъм, във втората фестивална вечер /12 август, 20.30 часа/ отново ще бъде представен величественият спектакъл, носещ послания отвъд времето. В ролите на драматичното заглавие, представящо тежката съдба на древните евреите, заточени във Вавилон и Йерусалим от вавилонския цар Навуходоносор, ще бъдат: баритонът Марян Йованоски - като Набуко, в ролята на Измаел - тенорът Яни Николов, Захария - Делян Славов, бас. Абигайл - сопраното Йоана Железчева, мецосопраното Йоана Кадийска дебютира в ролята на Фенена. В образа на Върховния жрец влиза басът Костадин Мечков, Абдало ще бъде - Милен Динолов, тенор, в ролята на Анна - сопраното Нона Кръстникова. Мащабната постановка е с участието на оркестъра и хора на Бургаската опера.

Надяваме се природните сили отново да са благосклонни пред въздействието на музиката и нейната магична сила!

Организацията на мащабното културно събитие „Опера на светилишето" е забележително добра - като подготовка на терена за спецификата на оперен спектакъл в природни условия, като извозване на гостите на събитието и осигуряване на оптимален комфорт за публиката сред сърцето на планината.

В организирането и реализирането на форум с подобен мащаб, би трябвало да се спомене и традиционно високото ниво на техническите служби, които по време на фестивала се грижат за обезпечаването на цялостната визия на спектаклите, съобразявайки се с трудния терен и спецификата на откритата сцена. На изключително високо ниво е и логистиката от страна на Община Приморско, съобразена с нуждите на посетителите, за да им се осигури оптимален комфорт по време на спектаклите и преживяването под звездите на Странджа да остане незабравимо.

Билети за "Набуко": на касата на Операта, каса "Часовника" / работи от понеделник до неделя/, в Туристически информационен център - Приморско, както и в мрежите на Grabo - https://grabo.bg/burgas/operata-nabuko-0n5r6 и Eventim - https://www.eventim.bg/bg/bileti/drzhavna-opera-burgas-trakiyskoto-svetilishche-beglik-tash-primorsko-1355408/performance.html.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.