• 19 Юли 2024 |
 •  USD / BGN 1.7894
 •  GBP / BGN 2.3235
 •  CHF / BGN 2.0234
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София 31°C

Обществено обсъждане на Десетгодишния план за развитие на мрежите на "Булгартрансгаз" ЕАД за периода 2024 – 2033 г.

Обществено обсъждане на Десетгодишния план за развитие на мрежите на "Булгартрансгаз" ЕАД за периода 2024 – 2033 г.
Комисията настоя газовият преносен оператор да насочи инвестиции и към изграждане на мрежата за вътрешно потребление

/КРОСС/ Комисията за енергийно и водно регулиране проведе обществено обсъждане на Десетгодишния план на "Булгартрансгаз" ЕАД за развитие на мрежите за периода 2024-2033 г., внесен със заявление от газопреносния оператор. В съответствие с изискванията за публичност и прозрачност на дейността на държавните институции докладът на работната група беше публикуван предварително на интернет страницата на КЕВР. От всички поканени за участие заинтересовани страни - държавни органи, асоциации, браншови организации и др., в общественото обсъждане се включиха представители на Българска асоциация природен газ, ръководствата на община Разлог и община Банско, представители на „Аресгаз" и „Овъргаз мрежи" АД. Присъстваха и представители на вносителя "Булгартрансгаз" ЕАД.

В Десетгодишния план на независимия преносен оператор се посочва, че с реализацията на проекти, гарантиращи енергийната свързаност, ще се осигурят доставките и диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка на природен газ за България и региона. В пряка връзка с намеренията за развитие на газовата инфраструктура в региона са и разширението на съществуващото ПГХ „Чирен", както и модернизацията и рехабилитацията на газопреносната мрежа на „Булгартрансгаз" ЕАД. Реализирането на проектите на дружеството е взаимно обвързано и ще допринесе за ефективността и развитието на единната общоевропейска газова мрежа.

Един от ключовите проекти в Плана, свързан с разширение на газопреносната инфраструктура, е реализацията на инициативата Вертикален коридор, осигуряваща възможности за пренос на природен газ между Гърция, България, Румъния, Унгария и присъединилите се в началото на 2024 г. Украйна, Молдова и Словакия. За целта преносният оператор ще реализира два проекта - „Повишаване на капацитета за пренос на природен газ в точка на междусистемно свързване Кулата/Сидирокастро в посока от Гърция към България" и „Повишаване на капацитета за пренос на природен газ в точка на междусистемно свързване Негру Вода/Кардам в посока от България към Румъния". „Булгартрансгаз" ще реализира и проект за „Довеждаща газопреносна инфраструктура с високо налягане за захранване на потребители в Източномаришкия регион". С него се осигурява достъп на по-широк кръг потребители до природен газ, въвеждане на по-ниско емисионни горива в енергийния микс, значително намаляване на емисиите на парникови газове от горивните инсталации на ТЕЦ и други енергийни потребители.

Десетгодишният План представя и проекти с водородна насоченост, включващи адаптиране на газовата инфраструктура за работа с водород до 10% и изграждането на нова инфраструктура за пренос на чист водород на „Булгартрансгаз" ЕАД. Газовата инфраструктура има ключова роля за ефективното въвеждане на възобновяеми и нисковъглеродни горива в енергийната система, подпомагайки постигането на въглеродна неутралност до 2050 г.

Преносният оператор ще повишава и гарантира техническата сигурност, безопасност и надеждност на газовата инфраструктура и ще осигурява достъп до природен газ на нови общини и нови крайни потребители. Приоритет в инвестиционната дейност е изграждането на нови газопроводни отклонения, чрез които се създават условия за ускоряване на газификацията в страната със съответните ползи за местното население в икономическо, социално и екологично отношение, се посочва в Плана.

Очакваният резултат от изпълнението на плана е значително повишаване на качеството и обема на предлаганите от „Булгартрансгаз" ЕАД услуги, свързани с транспортирането и съхранението на природен газ и е в пряка връзка с превръщането на Р България в значим регионален газов център - хъб, в който се създават технически възможности за вход и изход на потоци природен газ, постъпващи по нови маршрути, допринасяйки за развитието на конкурентен газов пазар в региона и съответстващи на бъдещите прогнози за търсене и предлагане на природен газ на местно и регионално ниво.

На общественото обсъждане един от основните въпроси беше забавянето на конкретни проекти за развитие на вътрешната газоразпределителна мрежа. Общинските ръководства на Разлог и Банско настояха категорично „Булгартрансгаз" ЕАД да предприеме необходимите действия и да осигури изграждането на газопровода „Банско-Разлог". Проектът не се реализира повече от 10 г., независимо че е включван ежегодно в плановете на газовия преносен оператор. Доставянето на тръбен газ ще осигури екологични и икономически ползи за близо 50-хилядното население в региона, както и за бизнеса. Тяхната позиция беше подкрепена от другите участници в обсъждането, които поставиха и проблемите със забавянето и на други газови връзки към конкретни общини . Изнесени бяха данни, че над 200 общини все още не са включени в газопреносната мрежа и те могат да бъдат присъединени с изграждане на газови връзки с обща дължина от 800 км. Според участниците по този начин ще се увеличи не само броя на потребителите, но и ще бъде засилена конкуренцията в сектора.

От работната група посочиха, че съгласно информация от „Булгартрансгаз" ЕАД са разработени четири варианта за финансиране на газопровода „Банско-Разлог". Анализът е показал, че икономически ефективен е единствено моделът, при който газопреносният оператор осигурява 12% от средствата, а останалите 88% бъдат от грантово финансиране.

Проектът Банско-Разлог не е изваден от Плана и е планиран за 2028 г., заявиха от „Булгартрансгаз" и подчертаха, че съгласно анализите действително оптималният вариант за реализацията му е да бъдат осигурени 88% безвъзмездни средства. Посочено беше, че в Плана са включени предимно проекти с висока проектна готовност.

Председателят на КЕВР доц. Иван Иванов изрази възражения по отношение на инвестиционната политика на преносния газов оператор по повод отлагане на реализацията на важни проекти. „Комисията призовава за ускорена реализация на проекта за газопровод „Банско-Разлог" и на газопроводното отклонение за територията на Хисаря, Карлово, Сопот и Баня, тъй като основен приоритет на дружествата-монополисти, каквото е и „Булгартрансгаз", е защитата на обществения интерес с постигане на положителни ефекти предимно за вътрешното потребление. По този начин ще отпаднат и съмнения, че със забавянето на определени проекти се обслужват други интереси", заяви категорично той. Според доц.Иванов няма разумни аргументи за забавянето, защото така се нанасят вреди на едни от най-силно развитите туристически региони в страната. Той подчерта, че Комисията очаква в 14-дневен срок „Булгартрансгаз" ЕАД да внесе необходимите корекции в Плана, като актуализира сроковете за двете газови връзки. Становището на ръководителя на регулатора беше подкрепено от членовете на Комисията Александър Йорданов и Благой Голубарев, които заявиха, че дружеството трябва приоритетно да се насочи към нуждите на вътрешния газов пазар, като осигурява грантово финансиране.

Окончателно решение за одобряване на Десетгодишния план за развитие на мрежите за периода 2024-2033 г. на "Булгартрансгаз" ЕАД Комисията ще вземе на закрито заседание на 31.07.2024 г.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.