• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8083
  •  GBP / BGN 2.2804
  •  CHF / BGN 1.9935
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Македония иска да се включи в газовия терминал край Александруполис

Македония иска да се включи в газовия терминал край Александруполис

/КРОСС/ Република Северна Македония има интерес да се включи в изграждането на терминала за втечнен природен газ край беломорското пристанище Александруполис. Това заяви премиерът на страната Зоран Заев, който е на посещение в Атина.

В рамките на своята двудневна визита в Гърция, македонският министър-председател имаше среща с бизнесмена Кристос Копелузос, изпълнителен директор на групата „Копелузос", която е основен акционер на компанията „Газтрейд".

На срещата, която се състоя по покана на гръцките домакини, участваше и вицепремиерът за икономическите въпроси и инвестициите Фатмир Битики. На нея беше изразен взаимен интерес Македония да се включи в изграждането на терминала за ВПГ в Александруполис, който е нова входна точка за доставката на „синьо гориво" за държавите от Югоизточна Европа.

„След проявения интерес, който беше подкрепен от консорциума „Газтрейд", Македония ще бъде част от проекта за изграждане на плаваща станция на 17 км от Александруполис за временно съхранение и газификация на втечнен природен газ, с капацитет от 170 000 кубически метра и възможност за доставка на природен газ над 5,5 милиарда кубически метра", се казва в съобщение на правителството.

„Този проект създава възможност за постоянно и стабилно снабдяване с природен газ за нашата страна", се казва още в изявлението.

Наскоро България стана част от проекта, чрез националния оператор "Булгартрансгаз", а включването на Скопие ще даде възможност за диверсификация на маршрутите за доставка на природен газ не само за Македония, но и за Централна Европа.

За момента Македония получава всичкия си природен газ от България. Той е руски по произход. През Александруполис се предвижда доставката на "синьо гориво" от различни източници, включително и от САЩ, които проявяват огромен интерес към него.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.