• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Енергиен експерт: Не е ясно как ще структурираме баланса на природен газ

Енергиен експерт: Не е ясно как ще структурираме баланса на природен газ

/КРОСС/ Прекалено крайно е становището, че ние не можем без тръбен газ. Българският енергиен и минен форум предлага миксиране на дългосрочни договори за 50% и останалото - спот пазари и азерски газ. Това е една база за сигурни доставки на природен газ. Това обясни в "Денят започва" енергийният експерт Иван Хиновски.

Според него разговори с "Газпром" трябва да бъдат проведени, защото имаме действащ договор и не са предприети действия от наша страна да бъде прекратен. В него има клаузата "взимаш или плащаш", която може да бъде активизирана от руската страна във всеки момент.

В момента водим преговори за втечнен природен газ, в същото време разчитаме и на азерски газ. Не е ясно как ще структурираме баланса на природен газ и тук е мястото на енергийната комисия, подчерта Хиновски.

Той допълни, че все още не е убеден, че България може да се откаже напълно от руския газ. Добре е да се подсигури дългосрочен договор за втечнен газ, но много зависи каква ще е цената, отбеляза енергийният експерт.

Втечненият газ има ниски цени през лятото, но през зимата, когато расте потреблението, неговите цени също се покачват, допълни той.

Според него България не е направила грешка като е отказала да плаща на "Газпром" в рубли, но сега трябва да изчака преди да предложи нови преговори за руски газ. За него "разковничето е първите доставки на втечнен газ да реализираме на цени по-ниски от цената на "Газпром". Тогава ще видите съвсем друга позиция на "Газпром", прогнозира Хиновски.

По думите му, целта на България трябва да е 1/3 тръбен газ, 1/3 азерки, 1/3 втечнен газ.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Каква яснота да има в глави, които се опитват с политически средства да вървят срещу принципите на пазарната икономика. По-голяма глупост не може да има от това да твърдиш, че изгодата била диктат и някакво оръжие.

24.05.2022 21:29:02

Анонимен

Де гиди Пинокио мазен .

24.05.2022 21:14:59

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.