• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Енергийната комисията прие законовите промени за 40% по-евтин газ

Енергийната комисията прие законовите промени за 40% по-евтин газ

/КРОСС/ С 12 гласа "за" и 6 "против" комисията по енергетика прие на първо четене закона, с който ще може да влезе в сила договореното между "Булгаргаз" и "Газпром" намаление от 40 процента на доставяния за България газ.

БСП не подкрепиха промените и призоваха законът да бъде оттеглен с мотива, че няма време за детайлно обмисляне.

Пред депутатите ресорният министър Теменужка Петкова заяви, че парите са вече по сметките на "Булгаргаз". Тя каза още, че "тези пари не са на "Булгаргаз", а на обществото и трябва да ги върнем".

Държавното дружество има пълната картина на броя клиенти, на които трябва да бъдат възстановени сумите.

Депутатът от БСП професор Таско Ерменков призова депутатите да оттеглят закона, тъй като според него се бърза с текстовете и няма време за детайлно обмисляне.

От левицата заявиха, че няма да подкрепят промените в този им вид в пленарна зала. Едно от опасенията е, че клиентите няма да получат реално надвзетите суми.

Законопроектът предвижда цените на природния газ да се утвърждават от КЕВР ежемесечно от първо число на съответния месец в съответствие с постигнатата договореност между "Газпром" и "Булгаргаз".

В изпълнение на постигнатото споразумение се предвижда общественият доставчик на природен газ да възстанови суми по договори за доставка на природен газ, сключени с крайни потребители на природен газ и клиенти, които са присъединени към газопреносната мрежа, в това число лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия за периода от 5 август до 31 декември на 2019 година.

Законът предвижда такива суми да бъдат възстановени на крайни снабдители на природен газ и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия за периода от първи януари до първи март на тази година.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.