• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8315
  •  GBP / BGN 2.2841
  •  CHF / BGN 2.0155
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

НИМ отвори врати след 70-дневна карантина

НИМ отвори врати след 70-дневна карантина

/КРОСС/ Оригиналното Панагюрско съкровище и най-старото обработено злато в света, намерено във Варненския халколитен некропол през 5000 г. пр. Хр., могат да бъде видени в Националния исторически музей, който след 70-дневна карантина отново отвори врати за посетители. В интервю за БГНЕС Райна Проданова от музея каза, че посещението в него се извършва при спазване на епидемичните мерки.

„За посетителите ясно е очертан пътя, по който те могат да разгледат експозицията. Трябва да спазват изискванията за дистанция помежду си, да носят маски, да не се събират на едно място много хора. В първа зала едновременно могат да разглеждат 5 човека, във втора - 10, а в най-голямата могат да влязат 30 човека. Експозицията се разглежда отляво надясно. Има упътване и знаци, дезинфектанти за посетителите, а на всеки 3 часа се дезинфекцират пространствата и повърхностите", обяснява Проданова новия ред в музея и уточнява, че работното им време е от 09:30 ч., като най-късният час за влизане е 17:15 ч. В 18.00 часа експозицията затваря. Музеят няма да работи единствено на 25 май.Райна Проданова обяснява, че тази година няма да има специална програма за 24 май заради епидемичната обстановка, но в най-голямата зала може да бъде видяна глаголицата, статуята на Климент Охридски и иконата на двамата братя Св. Св. Кирил и Методий.

„Това, което могат да видят още посетителите до 15 юни, са значими експонати и артефакти от 7 000 г. пр. Хр. до 1878 г., представени на втория етаж в четирите зали от постоянната ни експозиция, обхващащи периодите Праистроия, Античност, Средновековие", обяснява Проданова.

В момента на третия етаж, който не работи, се реновира настоящата експозиция се подготвя и нова изложба, която е посветена на българските шевици. Очаква се тя да бъде открита в средата на следващия месец.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.