-
13 Дек 2025 |
USD / BGN 1.6672
GBP / BGN 2.2309
CHF / BGN 2.0956- Радиация: София 0.11 (µSv/h)
- Времето:
София 0°C 
Продава ли се у нас топено сирене вместо кашкавал
06 Април 2023 | 12:45
/КРОСС/ От години кашкавалът, който се предлага в търговската мрежа е произведен по две различни технологии. Традиционният български продукт масово се замества от продукт, направен с вносна суровина. Има ли уловки при продажбата на кашкавал у нас?
Въпросната вносна суровина се нарича калиата.
"Този полуфабрикат е на половин цена от суровото мляко, което се изкупува в България. Тази технология е по-близка до производство на твърдо топено сирене", казва пред bTV Милкана Йорданова, собственик на мандра в Смолян.
Разликата е в това, че българският кашкавал се произвежда от сурово мляко, преминава през технологична обработка - млечно-кисела ферментация, и накрая се оставя да зрее между 45 и 60 дни. Другият продукт се внася от Полша, Холандия, Белгия и идва в България в замразено състояние във вид на сиренина.
"Тук се размразява и се топи в специални машини за т. нар. сухо парене. Тук става процесът на топене с емулгаторни соли, добавка на масло или някаква друга мазнина. Опакова се и може веднага да се продава. Какво пречи да се нарича калиата", добавя Милкана Йорданова.
Според производителите традиционният български продукт, носейки на гърба си други продукти, се обезценява.