• 23 Яну 2021 |
 •  USD / BGN 1.6087
 •  GBP / BGN 2.1965
 •  CHF / BGN 1.8155
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София 8°C

1,5 милиона лева струва най-скъпото прилагателно

1,5 милиона лева струва най-скъпото прилагателно

/КРОСС/ 1,5 милиона лева глоба отнесе „Олинеза Премиум" от Комисия за защита на конкуренцията /КЗК/ за пусканато на пазара на продукт с подвеждащо наименование - „домашна майонеза". Глобата е потвърдена от петчленен състав на Върховен административен съд /ВАС/ и това прави Решението необжалваемо. КЗК е задължена да го изпълни.

Жалбата е подадена още през 2017 г. от фирма „Консул"  ООД, която произвежда майонеза „Краси".
Състав на КЗК, разгледал случая, намира, че е налице нарушение на Закона за защита на конкуренцията, защото дори и да не допускат, че въпросната майонеза е приготвена в домашни условия, потребителите биха очаквали тя да е приготвена с продукти, използвани у дома, а продуктът съдържа яйчен прах.

„Нито е обичайно, нито е толкова достъпно, потребителите да използват яйчен прах при приготвяне на домашна храна вкъщи. Такъв продукт не се предлага свободно в магазинната мрежа и няма практика за използването му в домашни условия. Поради изложеното, като е именуван един продукт като домашен, дори и да предполага, че не е изготвен в домашни условия, потребителят има очакване, същият да бъде приготвен със съставките, с които би бил приготвен в домашни условия, още повече предвид изобразеното на етикета на продукта яйце, а не яйчен прах. Не би могло да се приеме и че наименованието на процесния продукт не създава предимство за производителя му пред производителите на други майонези, които не са именувани „домашни", но съдържат същите съставки. Не може да се очаква от потребителя, че пазарувайки в магазинната мрежа, би се запознал със съставките на всички сходни продукти и би установил еднаквия им състав, но въпреки това би избрал точно продукта, носещ означението „домашен" или пък информирано, би избрал друг продукт по някакви различни съображения", е записано с мотивите към решението за налагането на глобата.

От „Олинеза" са спрели производството на продукта „домашна майонеза" още през октомври 2018 г. Въпреки това нарушението е факт и санкцията е 4%  от нетните приходи от продажби на дружеството за 2019 г.

Според „Олинеза Премиум" решението подлежи на обжалване пред ВАС, но становище на компетентни по темата юристи казва, че на практика решението на КЗК не може да бъде обжалвано по същество - например размера на наложената санкция. Могат да бъде обект на обжалване нарушаване на процесните правила като например да е нарушено правото на защита в процеса пред КЗК, в който процес е наложена споменатата санкция.Тази възможност е доста противоречива, но духът на АПК е такъв - административният акт трябва да може да се обжалва. Важно е да се обърне внимание на факта, че КЗК не е променила решението си, а е изпълнила СЪДЕБНО РЕШЕНИЕ на ВАС 5-членен състав, което е задължително за КЗК и което е необжалваемо.

 

 

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2021 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.