• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

4 технически университета в България се обединяват за по-добро образование

4 технически университета в България се обединяват за по-добро образование

/КРОСС/ Четирите български технически университета - във Варна, София, Габрово и Бургас се обединяват за реализирането на нов проект за подобряване на качеството на образованието.

Целта на проекта е рамките на 2 години и половина да се разработят и имплементират нови учебни програми и специалности, адекватни с изискванията на бизнеса и най-новите тенденции в образованието.

Водещ в проекта е ТУ- Варна, които организираха специална хибридна пресконференция по случай старта на проекта.

Гости на събитието бяха представители на всички технически университети, които изразиха своята готовност да работят заедно за подобряване на качеството на образование в тези висши учебни заведения.

Една от основните цели на програмата е разработването на 4 изцяло нови специалности, за които обучението през първите 2 години ще е безплатно: Интелигентни транспортни системи, Smart Cities, Интелигентни системи за дома, офиса и медицината, Интелигентно производство на електрическа енергия.

Планира се също модернизация и дигитализация на учебните ресурси, така че студентите да се обучават по най-новите методи, включително и онлайн.

Благодарение на партньорството с чужди технически университети - в Карлслруе, Букурещ и Вилнюс, ще се подобри международният обмен на опит и между преподавателите, и между студентите в програмата.

Ще бъдат създадени и кариерни центрове, които ще помогнат на завършилите студенти да намерят работа по специалността си.

Преподавателите в техническите университети разчитат и на задълбочаване на партньорството с бизнеса. В част от програмите активно участие ще вземат и фирмите, в които след това ще има възможност за реализация на новите специалисти.

„През годините техническите университети се наложиха като качествени учебни институции. През последните години отчитаме ръст с близо 10% не само на българските, но и на чуждестранните студенти", обяви проф. д-р инж. Венцислав Вълчев, Ректор на Технически университет - Варна и ръководител на проекта „Модернизация на висшите училища".

"Искаме с този нов проект да направим образованието при нас още по-привлекателно, насочено към практиката и желано от младите хора", заяви по време на пресконференцията координаторът на проекта проф.д-р Т. Ганчев.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.