• 20 Юни 2024 |
 •  USD / BGN 1.8196
 •  GBP / BGN 2.3158
 •  CHF / BGN 2.0575
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София 36°C

Учени от МУ-Пловдив впечатлиха ЕИАЗЦТ

Учени от МУ-Пловдив впечатлиха ЕИАЗЦТ

/КРОСС/ Медицински университет - Пловдив посрещна ръководството на Европейската изпълнителна агенция по здравеопазване и цифрови технологии (HaDEA): г-жа Марина Дзанки - директор на Изпълнителната агенция, г-жа Катлийн Енгелбош - началник на отдел "Дигитализация, индустрия и космос" и г-н Анджело Марино - началник на отдел "Здравеопазване и храни".

От българска страна те бяха придружавани от: г-жа Кристина Ескенази - Председател на Българския клъстер по здравеопазване и науки за живота, член на УС на Клъстер Изкуствен интелект. Национално контактно лице на Хоризонт Европа, Клъстер „Здраве", член на УС на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ); Марияна Хаманова - Изпълнителен директор на Клийнтех България - официален партньор на Европейския институт за иновации и технологии (EIT) и Димитър Димитров - Председател на УС на Клъстер Здраве и науки за живота, AI Клъстер България, Основател на Venrize & Micar21.

Проф. д-р Благой Маринов - зам.-ректор по научноизследователска дейност в МУ-Пловдив и директор на Симулационния тренировъчен център, представи висшето училище и успехите на академичната му общност, като изтъкна уникалната научна инфраструктура и творческата научна атмосфера, която насърчава проявите на учените.

Проф. Маринов се спря на участието на Университета в значими национални и международни проекти и подчерта, че дигитализацията е ключът за неговото ускорено възходящо развитие. Медицински университет - Пловдив има 15 центъра, които са образователни и научни инфраструктури, разполагащи с най-съвременна апаратура и модерни технологии, даващи възможност да се обучават студенти, докторанти и специализанти от високо квалифицирани кадри. Внедряването на най-модерните дигитални продукти нареждат Университета на челно място в персонализираното обучение по медицина.

Постиженията на учените по проект Център за компетентност "Персонализирана иновативна медицина (ПЕРИМЕД)" бяха представени от д-р Мария Ивановска от Катедрата по медицинска микробиология и имунология „Проф. д-р Елисей Янев", която е носител на наградата Питагор за млад учен. Гостите бяха впечатлени от дейността, успехите и професионализма на екипите, които работят по този проект, както и от отличната презентация на д-р Ивановска.

По време на срещата се обсъдиха възможностите за сътрудничество и бъдещи участия в съвместни проекти. Двете страни намериха общи цели и взаимен интерес за изграждане и поддържане на добри и ползотворни взаимоотношения.

В едната лаборатория по проекта делегацията се запозна с изградената Система за клетъчно сортиране в Катедрата по медицинска микробиология и имунология „Проф. д-р Елисей Янев", използвана за изследване на минимална резидуална болест при деца с остра лимфобластна левкемия.

Втората лаборатория, работеща по проект ПЕРИМЕД, която гостите посетиха, беше Лаборатория „Лекарстводоставящи системи и персонализирана медицина" - Медицински колеж на МУ - Пловдив.

Проф. Маринов представи на гостите Симулационния тренировъчен център, който е единственият в Източна Европа и е един от шестте в Европа, акредитиран, а наскоро и реакредиран от Американския колеж на хирурзите (American College of Surgeons). Проф. Маринов подчерта ролята на медицинските симулационнитехнологии за дигитализацията на практическото обучение на студентите.

Срещата приключи с общо удовлетворение от споделените успехи, планове и идеи и с надеждата, че бъдещото сътрудничество ще бъде ползотворно и за двете страни.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.