• 24 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 17°C

Два пъти по-малко акушерки работят в България

Два пъти по-малко акушерки работят в България

/КРОСС/ Бабин ден е, акушерките празнуват. Този ден в болницата започва с ритуал - измиват ръцете на най-опитната акушерка, пожелават здраве на всички майки да се раждат много и здрави бебета, екипът да е здрав и в неговите благословени ръце да се раждат дечица. Така започва и денят в ПСАГБАЛ "Света София", каза в "Денят започва" главната акушерка на болницата Мая Бонева.

Във време на пандемия трябваше да се учим в движение на много неща, ситуацията беше динамична, защото животът идва всеки ден, непрекъснато се раждат деца и ние отговорихме на това предизвикателство, посрещайки новия живот, отбеляза Мая Бонева.

Проблемът с кадрите в акушерството стои с цялата си тежест, но той не е от днес, натрупан е във времето, в последните месеци - с особена сложност.

"Факт е, че кадрите не достигат, факт е, че младите кадри са малко, не можем да осъществяваме приемствеността и подмладяването на екипа", подчерта акушерката.

Според нея един от аспектите е липсата на интерес у младите хора към тази професия.

"Два пъти по-малко акушерки има в България, които работят в момента и упражняват тази професия", посочи Мая Бонева.

Акушерската професия е регулирана професия и трябва да има намеса на държавата, този процес вече е започнал, каза още тя. Професията е с обществено значение.

Работата на акушерката е и изключително емоционална - думите не стигат да се опишат чувствата, че си бил до майката в един изключително съкровен момент от нейния живот, да чуеш първия звук, който издава едно новородено бебе.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.