• 03 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Александър Пулев: Планът за възстановяване и устойчивост е ключов финансов инструмент, но не е единственият

Александър Пулев: Планът за възстановяване и устойчивост е ключов финансов инструмент, но не е единственият

/КРОСС/ Всички средства от Европа и по Плана за възстановяване са налични заради работата на служебния кабинет. Това каза министърът на иновациите и растежа Александър Пулев в предаването „Събуди се" по Нова телевизия.

Министърът каза, че към края на миналата година са одобрени всички десет програми. Общият ресурс, който ще подпомогне икономиката на страната, е в размер на 20 млрд. лева. „Министерството на иновациите и растежа също има солиден принос. Успяхме с устойчиво управление да получим одобрение и на двете ключови програми, насочени изцяло към бизнеса. Когато влязохме в кабинетите на 2 август, на ниво държава заварихме 0 одобрени програми за 0 лева", добави той.

Първите кандидатури от малки и средни предприятия и микропредприятия за технологична модернизация вече са одобрени. Получени са около 2600 кандидатури, 953 от които вече са одобрени. Ресурсът е 260 милиона лева, който е недостатъчен. „По Плана има заделени за нашето министерство близо 40 милиона лева за консултантски услуги. Главната дирекция се отказва от този ресурс, на собствени сили колегите поеха ангажимент да направят този подбор вътрешно и това ще освободи тези 40 милиона", обясни Пулев.

Той определи Плана за възстановяване и устойчивост като ключов финансов инструмент, но не единственият. „Успяхме да получим одобрението и на двете структурни програми - „Конкурентоспособност" и „Научни програми". Започваме ударно да отваряме мерки и по линия на структурните фондове", обясни той. Като уточни, че ще осигурят финансова инжекция в размер на 1 млрд. лева.

Министърът се надява от началото на февруари да може да се кандидатства за соларни панели. „На общественото обсъждане получихме над 120 въпроса, което показа, че има много заинтересовани страни. Всички въпроси бяха свързани с всички практични елементи на тази процедура", допълни той.

Във връзка с предоговарянето на Плана за възстановяване в частта за въглищните централи Пулев прогнозира, че това ще има ефект върху второто плащане. „Може да има техническо забавяне, но пари ще има. Държавата е плътно до хората. Ще им дадем глътка въздух в условията на кризи", заключи Пулев.

На втората официална визита в Саудитска Арабия е постигнато споразумение за откриването на директна линия София-Рияд. Тази директна линия според него ще отключи нови възможности и поле на взаимодействие и ще се радва на интерес.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.