• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Сийка Милева: Независим международен одитор ще проучи в детайли дейността на NEXO

Сийка Милева: Независим международен одитор ще проучи в детайли дейността на NEXO

/КРОСС/ "Провежда се разследване срещу организирана престъпна група с глобална международна престъпна дейност, засегнала интересите на гражданите на различни държави. Извършените транзакции чрез криптобанката NEXO за 5-годишен период възлизат на 94 млрд. долара. Групата е действала от 2018 година и е била създадена с користна цел за данъчни престъпления, пране на пари, компютърни измами, банкова дейност без лиценз". 

Това обобщи пред БНР Сийка Милева, говорител на главния прокурор. 

И допълни, че по образуваното досъдебно производство България ще си съдейства с международни експерти и ще трябва да се ангажира независим международен одитор, който да проучи в детайли дейността на криптобанката. 

"Колегите ни непрекъснато трупат опит в тази сфера. За да има резултати и ефективни разследвания, трябва да разполагаш с необходимото модерно оборудване и съвременно законодателство. Българската прокуратура има софтеурно и техническо оборудване, с което разследваме престъпността във виртуалното пространство, т.нар. модерни престъпления. Що се касае до съвременното законодателство, това е една много дълга тема на разговор". 

Тя подчерта, че с действията си прокуратурата не цели политически ефект и на досъдебното производство не е обект кой какви дарения е правил:

"През последните години, когато прокуратурата започне разследване, в което се засяга нечий финансов интерес, чуваме нападки и обвинения. Нека спрем да атакуваме институциите! Това се превърна в национален спорт - атакуването на институции и отделни личности". 

В предаването "Неделя 150" Сийка Милева посочи още, че от години разследвани лица атакуват прокуратурата, ползвайки политически аргументи, за да се защитят:  

"За съжаление това се използва и от политическите сили. Това руши авторитета на институциите, руши устоите на държавността. Това са последиците за българските граждани, които се чувстват несигурни и жертви на престъпността". 

И припомни, че ръководството на прокуратурата ясно е изразило готовност за дебат по съдебната реформа: 

"Още с формирането на този парламент главният прокурор се обърна към депутатите с искане за диалог. Имаше писмо до всеки един народен представител. Проведоха се срещи с парламентарни групи, но не с всички. Реформата на правосъдието е приоритет, не сме против нея. Против сме опитите за налагане на политически диктат, грубото погазване на разделението на властите, на нарушаването на Конституцията, на опитите за налагане на извънредно законодателство, което да доведе до премахване на независимостта на съда и на прокуратурата". 

 

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

А защо не го направи български одитор. Ами защото в чужбина им нямат доверие.

15.01.2023 13:55:25

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.