• 29 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2877
  •  CHF / BGN 2.0006
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Румен Радев: Мутри, вън! (обобщение)

Румен Радев: Мутри, вън! (обобщение)

/КРОСС/ "Българската мафия постигна невъзможното – обедини почтените хора срещу себе си."

С тези думи се обърна държавният глава Румен Радев към множеството, което се събра на "Дондуков" 2, за да го подкрепи след днешната шумна показна акция на прокуратурата, приключила с три ареста, включително и на двама съветници на президента - Пламен Узунов и Илия Милушев.

"От нас, от всички нас зависи да изхвърлим мафията от изпълнителната власт! Да изхвърлим мафията от прокуратурата, която прокуратура мафията използва по най-безпардонен начин за свой щит и за политически репресии!", обяви Радев пред гражданите, които посрещнаха призива му с аплодисменти и одобрителни скандирания.

"Днес гневът се излива на площада - гневът от лъжите, от грабежа, от произвола, от рекета, гневът от всичко онова, което прокуди 2 милиона българи зад граница ... Това е битка за достойнството ни, за децата ни, за бъдещето ни, за природата ни! Битка за справедлива, модерна и европейска България!", каза още държавният глава.

Радев окуражи хората и с цитат от италианския съдия Джовани Фалконе, загинал в битката срещу мафията: "Страхливият умира всеки ден, смелият – само веднъж."

А накрая завърши с възгласа: "Не на страха! Ще си върнем България! Мутри, вън!", който демонстриращите подеха след него.

След това множеството се прехвърли от другата страна на булеварда и започна да скандира "Мафия!" и "Оставка" под прозорците на Министерския съвет. Не забравиха и главния прокурор, който беше почетен с възгласите "Гешев е позор!", познати от протестите при избирането му на поста миналата година.

По-късно част от протестиращите, основно поддръжници на "Демократична България", поеха към Съдебната палата - традиционното място, на което изразяват гнева си срещу прокуратурата. Говорителите им подчертаха, че се събират като "хора срещу мутрите", преодолявайки разделението между леви и десни, русофили и русофоби. Участващите в протеста ги подкрепиха със спонатнни скандирания "Заедно!"

Самият Христо Иванов обаче остро нападна БСП, като посочи, че социалистите няма да бъдат видяни сред протестиращите срещу прокуратурата, тъй като се страхуват от държавното обвинение.

 Гражданските вълнения започнаха още ранния следобед, след като трима популярни критици на властта обявиха, че отиват да протестират срещу нахлуването на прокуратурата в държавните институции. Адвокат Николай Хаджигенов, Арман Бабикян и проф. Велислав Минеков обясниха, че не защитават персоната Румен Радев, а държавния глава. Не без ирония към службата НСО, те поясниха, че застават пред президентството като НСО - Народна Съпротива и Охрана.

По-късно, когато стана ясно, че самият президент има намерението да говори пред гражданите, пред сградата на президентството се появиха и представители на БСП, начело със соцлидера Корнелия Нинова и депутати от парламентарната група на левицата. В един момент се появи и бившият омбудсман Мая Манолова, която е един от най-гласовитите противници на правителството.
Демонстрацията пред президентството съвпадна и с други протестни действия, замислени от различни сектори на гражданското общество. Съпредседателят на ДБ Христо Иванов беше обещал да организира протест, ако не бъде свалена охраната на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган и на съпартиеца му Делян Пеевски от кадри на НСО за сметка на българските данъкоплатци. Искането му дойде след като вчера Иванов се опита да посети плажа Росенец в близост до резиденцията на Ахмед Доган и бе изтикан в морето от гардове на почетния председател на ДПС.

"И понеже Гешев каза, че ситуацията, в която гардовете на Доган газят закона и унижават българския флаг, му се е сторила смешна, ще се разходя и до Съдебната палата. Държавата трябва да престане да обслужва Пеевски и Доган и да има един закон за всички!", обяви Иванов. И сдържа обещанието си.

Към протести призова и неправителствената организация "Правосъдие за всеки". "Сега е моментът да се обединим, независимо от политическите си пристрастия и позиции - в защита на демокрацията, свободата, върховенството на Правото и независимостта на Съда, в защита на суверенитета на държавата, която е наша, а не собственост и владение на Мафията!", обявиха от гражданското сдружение.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Имаме доказателство как един идиот може да профанира идеите и на фашизма и на комунизма наричайки се се червен фашист. Просто идиот. Един от многото.

10.07.2020 07:17:45

Анонимен

Този ви президент съвсем се забрави. Действащ президент да организира предизборен митинг това е прецедент за света.Не обича да чете,иначе щеше да знае кой ще спечели изборите. Напиня се за служебно правителство,но то няма да стане от площада. Не,завинаги.Взимайте самолета за Азия,както сте се събрали,почти ще напълните един полет.

10.07.2020 07:10:53

Червена Фъшага

Треперете гузно Червени Фъшаги! Прогонихте 3млн българи след 1990! Крадохте и унищожихте България обезглавихте интелигенцията на народа от 1944 до 2000! Септември 2023-и клаха "народа"(червената сган) както и турчин не го е клал! Червена смърт за да има България! Червени глави на дръвника олтар на Отечеството червена кръв ще пием и ще леем пак ние Потомците на Техни Величества на Царство България!

10.07.2020 05:16:02

Червен Фашист

Пропуснах вечните протестъри Зелените и Мая Манолова вечния кандидат службогонка на държавната софра където има сеир без тия не може

10.07.2020 04:46:14

Червен Фашист

Ти само виж кои са там Иванов еврея от отворено общество апашите му апапи Ченалова Лозанов Хажигенов от Хелзингци лъвицата лъжкиня Йотова крадлите Ленчетата Поптодорова и Йончева журнастията вечно недоволните некадърник Минеков и Бабикян собственик на сайтове за фалшиви новини курвата Диков чалгара Слави демек всички от които избягахме 3млн българи!

10.07.2020 04:42:44

Червен Фашист

Че кой е този народ? Видях само наркоманите на Коте Копейкин Варненчик оръфани пенсионери! Истината е че Комунизма си отива правдата истината вярата надеждата любовта Бог и свободата победиха! Скоро Радеви няма да са президенти БСП ще е в историята окраденото което не е загубено ще го върнат с национализациите!

10.07.2020 04:33:32

Червен Фашист

Че кой е този народ? Видях само наркоманите на Коте Копейкин Варненчик оръфани пенсионери! Истината е че Комунизма си отива правдата истината вярата надеждата любовта Бог и свободата победиха! Скоро Радеви няма да са президенти БСП ще е в историята окраденото което не е загубено ще го върнат с национализациите!

10.07.2020 04:32:40

Анонимен

Браво! Смел човек, истински българин и първият достоен Президент на България!!!

09.07.2020 20:53:17

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.