• 06 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Гешев се оплака от "безпрецедентен натиск от президента Радев"

Гешев се оплака от "безпрецедентен натиск от президента Радев"

/КРОСС/ Президентът подложи на безпрецедентен политически и партизански натиск прокуратурата. Радев де превърна в обикновен български политик, това каза главният прокурор Иван Гешев в изявление в сградата на Съдебната палата.

Ще продължим да работим по същия начин. Няма да ни спрат милиардите на олигарсите, инвестирани в медии и политици, допълни още главният прокурор.

"Вчера Радев каза по същество, че българската прокуратура е мафия. Той говори за светлина, но се съюзява с тъмнината и Черепа", категоричен бе Гешев.

Подложени сме на безпрецедентна политическа атака, каза още главният прокурор.

Българската прокуратура не работи и няма да работи с посочване кой е виновен или не е виновен от страна на политици, олигарси или свързани с тях неправителствени организации или медиите. Прокуратурата работи само въз основа на събрани доказателства.

Българите не трябва да се притесняват, ако спазват закона и си плащат данъците. Имат основание да се притесняват тези, които тровят децата ни с олово - примерно и не българската прокуратура е тази, която си пише с тях, допълни още той.

Твърдението, че с действията си прокуратурата е подложила на политически репресии е стар рефрен от времето на Иван Костов, каза Гешев и допълни: Недопустимо за държавен глава твърдение.

Ние сме на страната на обикновените, нормални български граждани срещу политическата олигархия и мафията и не сме зависими от никой, независимо дали е Пеевски, Доган. Зависими сме само от закона, българските граждани и от интересите на родината ни.

"Докато аз съм главен прокурор, единственото важно за прокуратурата е законът да се прилага за всички, повтарям всички, за да защитим българските граждани, а не политическата мафия и олигарсия", каза главният прокурор.

Вижте цялото изявление на главния прокурор:

Добър ден!
Тук с мен са моите заместници, членовете на Прокурорската колегия, административни ръководители на Апелативни, Окръжни и Районни прокуратури от цялата страна, членовете на Управителните съвети на Асоциацията на прокурорите и Камарата на следователите в Република България.

Ние сме тук не заради личните атаки срещу отделни магистрати или срещу главния прокурор. Възприемаме това като част от работата ни. Тук сме защото Институцията Прокуратура на Република България бе подложена на безпрецедентен политическо-партизански натиск от президента на Република България и от обслужващи го политически формации. Радев, би следвало да олицетворява единството на нацията и казвам Радев, защото когато той слезе при БСП с госпожа Корнелия Нинова, „Да, България", ДСБ, АБВ, Българската евролевица, Движение 21, Мая Манолова, която още не е създала партия, както и Йоло Денев, който също още не е създал партия, Радев се превърна в един обикновен български политик от Прехода.

Тук сме за да кажем, че българските прокурори, следователи и съдебни служители се гордеят, че работят за българските граждани, а не за слелите се политическа мафия и олигархия, заради които продължаваме да сме най-бедната страна в Европейския съюз.

Тук сме за да кажем, че ще продължим да работим по същия начин, защото залога са бъдещето на децата и Родината ни и няма да ни спрат милиардите на олигарсите, инвестирани в медии и политици, нито дори заплахите срещу прокурорите и техните семейства.

Тук сме за да кажем също така, че Прокуратурата е друга и времето на двойните стандарти свърши! Време е, освен бедни български граждани в затворите да влизат и олигарсите и политиците, които ги ограбиха. Ограбиха и живота и бъдещето на цяло едно поколение българи.

Тук сме за да кажем, че уважаваме българските институции, но няма да позволим, рушейки държавността и атакувайки прокуратурата, да се градят политически кариери и проекти, включително и от Радев.

Вчера, „обединителят на нацията" господин Радев каза по същество, че българската прокуратура е мафия?! Нещо, което не си позволи дори приватизатора на България Иван Костов. Това, което му казваме ние е, че той явно говори за светлина, но се съюзява с тъмнината, с хора като „Черепа" и други български олигарси и корумпирани политици, ограбили нашия народ! И това е негов личен избор.

Ясно е, че политикът Радев и присъдружните му партии, с генезис началото на криминалния преход, искат слаба и зависима прокуратура, която да не може да защити българските граждани, а кражбите и грабежите да продължат. Вчера Радев цитира съдия Фалконе. Само, че съдия Фалконе се е борил с политическата мафия, точно с тази, с която в момента се съюзява Радев!

Прокуратурата не раздава присъди, присъдите определя независимият български съд, който също трябва да поеме своята отговорност, както прокуратурата поема своята. Ние работим с доказателства и не е кадрови проблем на прокуратурата, че Узунов, бивш служебен министър на вътрешните работи и секретар на президента по правни въпроси и антикорупция, получава съдебни решения от Върховния административен съд, преди да са публикувани и подписани; че се опитва да съдейства за получаването на български паспорт от руски гражданин, който представлява, според Държавна агенция „Национална сигурност", заплаха за националната сигурност; че съдейства за заличаване на криминална регистрация на друг чужд гражданин, както и за сключването на консултантски договор за 5000 лева на месец с фирма на брат си, които се плащат от друга фирма - на обвиняемите Бобокови.

Не е наш кадрови проблем и че съветникът на президента по сигурността и отбраната Милушев, получава документи с гриф по Закона за защита на класифицираната информация, изнесени нерегламентирано от Държавна агенция „Разузнаване" , като същите са класифицирани като „държавна тайна", както и че са поставени под заплаха хора, работещи за националната сигурност за България. Това, че съветникът Милушев е казал, че е информирал българския президент за тези документи в първоначален разпит, а по-късно пред съда е обяснил, че се е объркал, не го е измислила българската прокуратура. Единственото, което интересува българската прокуратура по този случаи е наличието или липсата на доказателства за извършени престъпления, включително и засягащи националната сигурност. Няма да коментирам намерените вчера, при претърсване, в дома на бивш ръководител на Архива на Министерството на вътрешните работи пет кашона с документи, съдържащи също класифицирани материали, включително с гриф „Строго секретно" и „Строго секретно с особена важност", както и оперативен план от 2012 г. за извършване на действия спрямо лице, което медиите наричате Златко „Баретата". Мога да уверя българското общество, че ще бъде запознато с цялата информация по тези дела, чието разкриване не би попречило на разследването.

Господин Радев, съзнателно не се обръщам към него с президента Радев, трябва да даде ясен отговор на българското общество - знаел ли е или не за всички тези обстоятелства. Светлина ли иска или тъмнина в президентската институция? Както и ако желае да посочи на българските граждани, къде в Конституцията и в законите на страната е регламентиран имунитет от наказателно преследване за извършени престъпления от служители от президентството. Единственият недосегаем човек в страната, според конституционната регламентация, е именно президента. И поради това ние ще изчакаме и уважим решението на Конституционния съд по нашето питане касаещо неговия имунитет. В зависимост от него, ние сме готови и да изчакаме изтичането на мандата му, за да установим обективната истина, включително и по делото, по което всички български граждани чуха най-вероятно неговият глас, да въздейства за прикриване на проверка срещу съпругата му от Антикорупционната комисия. Тук бих задал и един въпрос - какво би се случило, ако това бе станало във Франция? Какво се случи с един водещ кандидат за президент на Франция, само за това, че беше назначил на работа своята съпруга. Дали той не получи 5-годишна присъда и как това би било коментирано в България. Отговорът на този въпрос е ясен, достатъчно е да се върнем и видим коментарите свързани дори и само с питането на главния прокурор до Конституционни съд. Коментарите на зависими медии и НПО-та.

Както казах, ние работим с доказателства и за нас не е проблем да привлечем към наказателна отговорност, а и го правим, безпрецедентно след 89-та година - действащи министри, депутати, кметове, олигарси и точно за това сме подложени на тази безпрецедентна политическа атака. За нас няма недосегаеми, независимо дали това са Пеевски, Доган, Борисов, Радев, след произнасянето на Конституционния съд или някои дребен чиновник от Администрацията на президента. Това, което трябва да се каже е, че българската прокуратура, а и всяка друга прокуратура в Европейският съюз, не работи и няма работи с посочване за това кой е виновен или не от поли

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Глупости на търкалета, сълзи, сополи и обидени фасони. Вършете си работата. Стига с тези декларации какви сте и какво ще направите или няма да направите. По делата ви ще ви познаят. Гешев ад не мрънка за това, че Радев заема позиция. Още преди това Гешев се набърка в политиката. Надявам се Манолова да е права и времето на Бибитко да е свършило, а хората да му напомнят че трябва да си ходи всеки ден докато го направи. Интересно как Гешев откри генезиса на политическите поддръжници на Радев. И защо реши, че ако Радев е против модела Борисов, то се е съюзил с Черепа. Всъщност Борисов е по-вреден за България от който и да било добре облечен бизнесмен.

10.07.2020 17:19:09

Анонимен

Този арогантен, не особено умен, морално разложен тип не осъзнава колко жалък изглежда в очите на обикновените хора

10.07.2020 15:31:28

Анонимен

Полицай ,Гешев ,кого заплашваш ти ?Ако твоят съименник се отърва от народния съд ,ти едва ли ...

10.07.2020 15:26:53

,,,

….се махай докато е време ….

10.07.2020 15:13:32

!!!!

А кой си ти бе,Гешев или Цацаров ,че си позволявате да посочвате кой е престъпник и кой не ?И кой си ти ,че аз с моите данъци ще ти плащам охраната ,от която са лишени хиляди граждани ,които ги грабят и убиват ?Като сте честни и почтени от какво се страхувате !Това което причинихте на държавата с рекетьорските и репресивни си действия ,са далеч по-тежки от деянията в които обвинявате другите ….и ще отговаряте за тях .Няма да има прошка !

10.07.2020 15:12:59

Анонимен

Аз, адвокат Елена Цонева Гунчева, настоявам за незабавната оставка на главния прокурор на Република България Иван Гешев, по следните причини: 1. Главният прокурор е задължително да е чел Конституцията и да вярва в принципите и разпоредбите, приети от висшия орган на парламентарната република – Народното събрание. Недопустимо е поставянето под въпрос на основни принципи в Конституцията като презумпцията за невиновност и разделението на властите. 2. Главният прокурор трябва да изпълнява задачите си професионално и с необходимата тежест в съда. Превръщането на прокуратурата в медиен клоун е недопустимо за авторитета на всеки един прокурор. 3. Недопустимо е вменяването на вина върху заподозрени и обвинени лица публично, преди произнасяне на окончателна съдебна присъда, както и публикуване на доказателства и лична кореспонденция по медиите с цел настройване на общественото мнение. 4. Недопустимо е главният прокурор да се занимава с кокошкарски престъпления, докато сериозната корупция и управленско бездействие по висшите етажи на властта не само не са разследвани, но и са защитавани от прокуратурата. 5. Недопустимо е избирателност по партиен признак на разследванията на прокуратурата, като явното толериране на престъпления, извършени от членове на управляващата партия, се вижда от всички. 6. Недопустимо е вместо разследване на изтекли в медиите скандални снимки и записи на министър-председателя, главният прокурор да се превръща в негов адвокат. 7. Недопустимо е Бойко Методиев Борисов, Кирил Ананиев и Венцислав Мутафчийски да не бъдат с повдигнати обвинения за насаждане на страх и паника сред населението във връзка с техни изявления за извънредните мерки и последиците от така наречената пандемия. Във всички свои действия юристите трябва да пазят авторитета на професията, да спазват законите и Конституцията, да помнят, че техният работодател е народа и всяко едно тяхно действие трябва да бъде в името и в интерес на народа. Заявявам, че Иван Гешев не отговаря на моралните и професионални изисквания за заемане на поста „главен прокурор“ на Република България и настоявам за незабавната му оставка. Адвокат Елена Гунчева

10.07.2020 14:50:19

Българин

НЕКА И БЪЛГАРИТЕ ПО СВЕТА ЗАПОЧНАТ ДА ДЕМОНСТРИРАТ СРЕЩУ МАФИЯТА И МУТРИТЕ В ИЗПЪЛНИТЕЛНАТА ВЛАСТ И ПРОКУРАТУРАТА ПРЕД ПОСОЛСТВАТА, ГЕНЕРАЛНИТЕ КОНСУЛСТВА И МИСИИТЕ НА БЪЛГАРИЯ В ЦЯЛ СВЯТ. ТА ТАМ ЖИВЕЯТ ДВА МИЛИОНА НАШИ СЪНАРОДНИЦИ, КОИТО СЕГА СЕ СРАМУВАТ ЗА РОДИНАТА СИ. НЕКА ПОКАЖАТ НА ВСИЧКИ И НАЙ-ВЕЧЕ НА СТРАНИТЕ, КРЕПЯЩИ ХУНТАТА, ЧЕ ТАКА ПОВЕЧЕ НЕ МОЖЕМ И НЕ ТРЯБВА ДА ЖИВЕЕМ.

10.07.2020 14:30:36

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.