• 16 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8056
  •  GBP / BGN 2.2785
  •  CHF / BGN 1.9957
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Емил Дечев за механизъма за контрол върху главния прокурор

Емил Дечев за механизъма за контрол върху главния прокурор

/КРОСС/  Механизмът за разследване на главния прокурор, предложени от ДБ и правосъдното министерство, не е направен заради Иван Гешев, а за да изпълни решението по делото „Колеви срещу България". Това заяви в сутрешния блок на NOVA „Здравей, България" зам.-правосъдният министър Емил Дечев. Това решение е свързано с друг главен прокурор - Никола Филчев. След това се смениха няколко главни прокурора - Борис Велчев, Сотир Цацаров. Винаги е имало настояване от Съвета на Европа, че трябва да изпълним това решение, без значение кое е името на главния прокурор. Съдът в Страсбург е установил, че имаме проблем с контрола на главния прокурор, заяви Дечев.

В четвъртък парламентът прие на първо четене механизъм за разследване на главния прокурор. Предложенията на „Демократична България" и Министерството на правосъдието са разследването да се води от съдия от Върховния касационен съд. Малко след започването на дебата по Наказателно-процесуалния кодекс депутатите си дадоха дълга почивка, след която нямаше кворум.

Категоричен съм, че имаше повече от 121 депутата, когато се броеше кворумът. После излезе в различни медии, че голяма част от депутатите на ГЕРБ и ДПС не се бяха регистрирали, въпреки че бяха в зала, каза Дечев.

Очевидно има зависимости между тези, които могат да направят промените, и този спрямо когото би трябвало да се направят промените, каза Дечев.

Преди това напомни, че днес би трябвало да продължат дебатите в пленарна зала.

Но аз очаквам всичко. При добра политическа воля е възможно да бъде разгледан и на второ четене в правна комисия. Тук ключово е има ли политическа вола. Ако няма - се намират хиляди оправдания защо няма да бъде приет, заяви Дечев.

От „Възраждане" излязоха с две предложения в Закона за съдебната власт - Националната следствена служба да стане независим орган и именно тя да се занимава с разследване на главния прокурор. Това предложение получи подкрепата на депутатите.

Според мен това не решава проблема, по-скоро забавя решаването, размива фокуса върху проблема и печели време. В момента следователите са подчинени на прокурор, той може да ги сменя. По новия закон се дават правомощия разследвания срещу главния прокурор да се прави неговият заместник - директорът на НСлС. Например сега Борислав Сарафов. Не мисля, че това е удачно, каза Гешев.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.