• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 21°C

Надежда Йорданова: Този, който ще разследва главния прокурор, също ще бъде прокурор

Надежда Йорданова: Този, който ще разследва главния прокурор, също ще бъде прокурор

/КРОСС/ В предаването „Още от деня“ по БНТ Надежда Йорданова каза, че правна комисия разглежда няколко законопроекта, които целят да решат проблем, заради който България е осъждана неколкократно от ЕК. „От ДБ предлагаме механизъм за по-голям контрол върху главния прокурор. Той ще гарантира, че нито един български гражданин няма да е над закона. Целта на предложените промени не е конкретно лице.“

„Този, който ще разследва главния прокурор ще е също прокурор. Изборът кое да е това лице ще бъде направено от съдии във ВКС. Нарушения на Конституцията няма. Важно е лицето, което ще бъде назначено, да не е зависимо от главния прокурор“, разясни тя.

„Предвижда се разследващият прокурор да има и контролиращ прокурор. Крайният гарант, че процесът ще бъде справедлив ще бъде съдът. Българският независим съд ще реши дали има виновно лице. Гаранциите са, както във всяко едно наказателно производство. Предвижда се още, когато има законен повод, председателят на ВКС да стартира процедура за избор на прокурор атхок“, изтъкна Йорданова.

„Ако не решим институционалният проблем с главния прокурор това ще блокира Планът за възстановяване и устойчивост. Една от ключовите реформи в ПВУ е въвеждането на ефективен механизъм за търсене на отговорност от главния прокурор и неговите заместници. Става дума за институционални проблеми, а не личностни“, предупреди тя.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.