• 17 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Надежда Йорданова: Създава се усещане, че действията на членове на ВСС са политически мотивирани

Надежда Йорданова: Създава се усещане, че действията на членове на ВСС са политически мотивирани

/КРОСС/  В предаването „Лице в лице“ по Бтв Надежда Йорданова, каза че в последните седмици с голямо внимание е наблюдавала процесите в прокуратурата и Висшия съдебен съвет. „Не може да не ме тревожи двойният стандарт, с който членовете действат сега и преди една година. По време на гледането на моето искане за предсрочно отстраняване на главния прокурор в 80% от времето гледахме иронични забележки, че едва ли не това искане е по медийни публикации и изяви. Сега гледаме едно пространно изслушване от брифинги.“

В момента се създава усещане, че членове на ВСС са мотивирани от политическата конюнктура. Аз призовавам всяко такова твърдение да бъде опровергано, защото в интерес на всички е институциите да работят рационално и законосъобразно, заяви тя.

Затова ще настоявам процедурата за предсрочно отстраняване на главния прокурор да не сложи край на усилията за съдебна реформа. Защото ни предстои голямата задача – промените в Конституцията. Вярвам, че в обществото се натрупа голяма нетърпимост, всички осъзнаха колко е нужна съдебната реформа. Това е Рубиконът, който обществото трябва да преодолее, за да върви напред. Всяко усилие у нас стига до рубежа на корупцията и докато не преодолеем този проблем, ще се спъваме в пътя си. Този проблем трябва да се реши от съда и от прокуратурата, подчерта Йорданова.

Изключително важно е следващият главен прокурор да бъде избран, след като бъде изменена Конституцията. Какъвто и да е следващият главен прокурор, ако бъде избран преди конституционните промени, изначално ще генерира недоверие, посочи депутатът от ПП-ДБ.

По думите ѝ премахването на фигурата на главния прокурор при промени в Конституцията трябва да се обсъди много внимателно. Не става въпрос да се заличи словосъчетанието "главен прокурор", а да се реформира цялата структура на прокуратурата. Детайлите са много важни, трябва да ги обсъдим много внимателно, каза бившият правосъден министър.

В отговор на въпрос Надежда Йорданова отбеляза, че темата със снемането на депутатските имунитети не е травматична за ПП-ДБ. В този процес ние ще настояваме парламентът да вземе мотивирано решение, след като обсъди всички обстоятелства. Много е важно да има един стандарт за всички, подчерта Йорданова.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.