• 28 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Посолството на САЩ подкрепи мирните демонстрации

Посолството на САЩ подкрепи мирните демонстрации

/КРОСС/ В 22:45 ч. снощи посолството на САЩ у нас публикува в профила си във Фейсбук текст в защита на мирните демонстрации като основно демократично право. "Всяка нация заслужава съдебна система, която е надпартийна и подвластна на върховенството на закона. Ние подкрепяме българския народ в стремежа му за повишаване на доверието в демократичната система и насърчаване на върховенството на закона в България. Никой не е над закона.", се казва в съобщението на български и английски.

Миналата седмица посолството предупреди американските граждани у нас да внимават поне до 16 юли заради демонстрациите в центъра на София.

От ГЕРБ обаче неочаквано разтълкуваха изявлението на американските дипломати като насочено срещу президента Румен Радев. „Никой не е над закона! Нито в президентството, нито в която е и да е друга институция или власт. Всеки носи отговорност за думите си, действията и решенията си. САЩ каза: "Никой не е над закона, дори Радев!”, написа във Фейсбук депутатът и бивш зам.-министър в МВР Красимир Ципов.

„Протестите са право на всеки и ценност на демокрацията. Съдебната система е независима, а конституционната реформа е определила надпартиен избор на професионалисти. Председателят на Върховния касационен съд, председателят на Върховния административен съд и главният прокурор се назначават и освобождават от президента на републиката по предложение на пленума на Висшия съдебен съвет”, допълва Ципов.

От средите на държавното обвинение, които през последните дни изразиха безрезервна подкрепа към главния прокурор Иван Гешев, останаха твърдо на същата позиция. "Законът трябва да е над всичко. Не мога да възприема искането за оставката на главния прокурор, защото както той, така и всички прокурори си вършат работата. Не може това да е причина за оставка", заяви председателят на асоциацията на прокурорите Евгени Иванов пред Нова телевизия.

Той изрази убеденост, че всичко е било извършено по правилата при обиските в президентството миналата седмица: "Аз бих се притеснил, ако нямаше критики, когато има обаче явно си вършим добре работата. По същата логика и изпълнителната власт можеше да иска оставки, когато влязохме в министерствата. Аз съм убеден, че във всички случаи процедурата е спазена." По думите му прокуратурата никога не е била толкова активна. "От шест месеца Иван Гешев е главен прокурор и му се иска оставката. Връщам се години назад когато един министър-председател поиска оставката на един главен прокурор", допълни още Иванов, намеквайки за конфликта между Иван Костов и Никола Филчев.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Ако Гешефф и другите прокурори си вършеха работата, досега аферата с пачките в шкафчето щеше да е разнищена, както и КТБ, 700-те милиона от хазарта, "Ало, Ваньо" и много други.

14.07.2020 09:47:55

Анонимен

Game over, мутри. Дните ви са преброени

14.07.2020 09:37:59

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.