• 27 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Лаура Кьовеши ще се срещне с Иван Гешев и с Янаки Стоилов

Лаура Кьовеши ще се срещне с Иван Гешев и с Янаки Стоилов

/КРОСС/ Главният прокурор на ЕС Лаура Кьовеши пристига на двудневно посещение в България, съобщиха за програма "Хоризонт" от европейската прокуратура. От съображения за сигурност подробностите за програмата ѝ са много оскъдни. 

Очаква се тя да се срещне с правосъдния министър Янаки Стоилов, с главния прокурор Иван Гешев, с Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет и с четиримата български магистрати, които Колегиумът на Европейската прокуратурата одобри за европейски делегирани прокурори. 

Ясно е, че в петък на обед ще даде пресконференция

Още при старта на институцията, която трябва да разследва престъпленията срещу финансовата система на Европейския съюз, Кьовеши каза, че планира да посети България и че една от темите ще е непопълнената квота от страна на България. 

Преди дни тя имаше кратка среща с министър Янаки Стоилов, на която също е станало дума за вакантните позиции за европейски делегирани прокурори. Ето какво каза за това Стоилов:

"И се очаква по най-бързия начин тези въпроси да бъдат решени, както от страна на България по отношение на непопълнените места, така и по отношение на няколко държави, които още не са приключили своите процедури за излъчване на европейските прокурори. Предполагам, че в разговора си с представителите на прокуратурата това ще бъде основната тема". 

С Лаура Кьовеши в София пристига и eвpoпeйcкият пpoкуpop Teoдopa Гeopгиeвa. След срещите с институциите двете ще се видят и с четиримата одобрени делегирани прокурори - Димитър Беличев, Бойко Калфин, Светлана Шопова и Вероника Трифонова. Останалите шестима, подбрани от Прокурорската колегия, не бяха одобрени от Колегиума на Европейската прокуратура. Малко след това Прокурорската колегия на ВСС прекрати процедурата, а членовете ѝ отложиха въпроса за обявяването на нова. 

Създаването на Европейската прокуратура се проточи 8 години, след като по предложения регламент от 2013 година от Европейската комисия не бе постигнат консенсус от страните-членки. През 2017-а година 17 от тях поискаха предложението да бъде отнесено до Европейския съвет, където европейските лидери също не се разбраха по въпроса. Същата година 16 държави уведомиха институциите, че ще започнат да работят по нейното създаване чрез засилено сътрудничество по член, по който не се изисква одобряване от Съвета. Трудно бе постигнато съгласие и около фигурата на главния прокурор, след като лявоцентристкото правителство на Румъния опита да бламира избора на Кьовеши и в Съвета, и в Европейския парламент чрез своите евродепутати.

В момента в европейската прокуратура участват 22 страни членки, сред които и БългарияИзвън нея на този етап са Унгария, Полша, Ирландия, Дания и Швеция.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Какво става в момента?

Европейският главен прокурор Лаура Кьовеши пристигна у нас. Тя влезе в сградата на Министерството на правосъдието пеша, придружена от охранители. Протестиращи я чакаха пред ведомството, като всички скандираха ”Кьовеши!”, ”Гешев е мафия!” и традиционното ”Гешев е позор! Оставка и затвор!”. Те носят плакати на български, румънски и английски призовават Кьовеши да не вярва на обвинител №1 Иван Гешев, когото наричат „мафиот“, скандирайки „Гешев е позор!“. Полицейското присъствие в района на министерството, както и в централната част на столицата, е засилено. „Гешев ли пазите“, питат протестиращите полицаите, които са преградили улицата. „Може ли този прокурор, тази мишка, да се крие и да не си посреща гостите от централния вход“, питат още недоволстващите и призовават началника на полицията Тодоров да дойде при тях. „Страхливец“, скандират те по негов адрес и зоват той да си подаде оставката. Протестиращите се насочиха обратно към прозорците на кабинета на обвинител №1, където продължават да скандират „Гешев, мафия!“.

10.06.2021 19:48:18

Doamnă Koveshi, nu credeți pe Geshev!*

Г-жо Кьовеши, добре дошла в България. Повечето българи се радват на това посещение и се надяват да допринесете за възстановяване на върховенство на правото у нас. Ще дадете и стимул на всички, които искат борбата с корупцията да се води истински, от независими от властта магистрати, в частност прокурори. Не вярвайте на главния прокурор Иван Гешев. Той е свързан с водача на списъка със санкции по закона „Магнитски“ Делян Пеевски, както и с третия – Илко Желязков – по съмнителен начин. Гешев е креатура на Пеевски и бившия вече премиер Бойко Борисов. Това е публична тайна. Името на Гешев е замесено в скандални имотни сделки на жената, с която живее. Медия изнесе документи, които доказват това, но Висшият съдебен съвет отказа да обърне сериозно внимание. И Гешев, и колегите му от ВСС, ще Ви убеждават, че всичко в прокуратурата е наред, но това не е вярно! Не е вярно! Те ще се опитат да Ви заблудят, да ви излъжат. Това те умеят. Знаем, че сте човек с голям опит и сте минала през сериозни изпитания, затова съвсем заслужено оглавявате Европейската прокуратура. Със сигурност сте подготвена за разговорите в София, но все пак: те ще опитат всичко, за да Ви се харесат и да им повярвате. Успяха дълги години да заблудят немалко представители на ЕС и Европейската комисия. Вярваме, че идването Ви в България е важен знак към всички нас, че промяната е задължителна и възможна. ............ Doamnă Koveshi, nu credeți pe Geshev!* – Госпожо Кьовеши, не вярвайте на Гешев!, рум.

10.06.2021 15:31:34

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.