• 18 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8385
  •  GBP / BGN 2.2902
  •  CHF / BGN 2.0178
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Значение на протеините в спорта

Значение на протеините в спорта

/КРОСС/ Протеинът (известен още като "белтък") участва в изграждането на мускулните влакна. Всички спортисти придават особено значение на този макронутриент.

Счита се, че протеините от животинско естество са с по-високо качество от растителните протеини.

• Мускулатурата няма да се формира „от самосебе си".

Следователно всеки спортист е длъжен да регулира диетата си. Тя трябва да съдържа мазнини, въглехидрати и протеини.

Нека поговорим за протеините по-подробно

Структура на протеина:

1. Биологична и хранителна стойност на протеините Какво представлява азотният баланс?

2. Откъде можете да получите основни аминокиселини?


3. Няколко думи за BCAA, Бодибилдъри, Вегетарианци Какво е дъно?

Биологичната и хранителна стойност на протеините

Повечето спортисти са наясно колко протеин трябва да се консумира дневно, за да не се отрази това негативно на мускулите.

Ако протеините не са с добро качество, тогава ще е необходимо да се консумира два пъти по-голямо количество.

Поради това професионалните спортисти умишлено включват месо, риба и яйца в диетата си (тъй като тези продукти съдържат протеин с най-висока биологична стойност).

По-специално поради това цените на такива основни продукти за културизъм са толкова високи.

Поради финансовата несигурност не винаги е възможно да напълните хладилника с избрани пилешки филета. Освен това приблизително 45% от населението изобщо не може да си позволи да купува месо.

Важно е да се разбере, че колкото по-висока е протеиновата стойност в продукта, толкова по-малко количество от него трябва да бъде изядено.

• Един прост и разбираем модел!

Какво представлява азотният баланс?

Стойността на протеина може също да зависи от ефекта му върху задържането на азот в мускулните клетки.

Това се определя от това колко протеин е влязъл в организма и колко се задържа. За мускулната тъкан протеинът е изграждащ компонент и повишеният метаболизъм на азота е необходима среда за техния растеж.

Важно е винаги да има много. Ако тялото усети дефицит на протеин, тогава обемът на мускулите може да започне да се свива.

Анаболните стероиди като Анавар и Тестостерон могат да повлияят на скоростта на метаболизма на азота.

Структура на протеина

За да се разбере какво представлява хранителната стойност на даден продукт, е важно да се разбере същността на протеиновия състав.

Знаете ли от какво са направени?

Чували ли сте някога за аминокиселини ... За да се осигури синтез на протеини в човешкия мускул са необходими около 20 аминокиселини.

Освен това, за да започне „строителство", се изисква и определен процент аминокиселини.

Мнозина ще забележат, че тялото ни „знае как" самостоятелно да произвежда липсващите аминокиселини, които не са дошли с храната.

Това отчасти е вярно, но има нюанси. Това не важи за всички видове аминокиселини. Някои от тях са възможни и необходими за получаване само „отвън".

• Следователно се появява разделянето им на две големи групи аминокиселини: Заменима група - тези, които тялото ни е в състояние да синтезира самостоятелно.

Незаменима група - могат да дойдат само от хранителни източници или специални хранителни добавки. Най-ценният аминокиселинен състав е характерен за животинските протеини.

Говорим за такива хранителни продукти като: извара, яйца, мляко, месо. Месото е много добро, дори прекрасно. И нека вегетарианците да не се чувстват обидени, но растителните храни няма да могат да увеличат желания мускулен обем.

На теория това все още е възможно, но ще трябва да ядете огромно количество различни храни, което в крайна сметка ще доведе до силно претоварване на стомашно-чревния тракт. Като се има предвид ценовият проблем, не трябва да приемате, че вегетарианската храна ще струва по-малко от класическата храна.

Това съвсем не е така. Многото основни храни за изграждане на мускули, които съдържат протеини на растителна основа, често могат да струват дори повече (поради немасова консумация).

Няколко думи за BCAA

"Аминокиселини с разклонена верига" са трио аминокиселини, незаменими за развитието на мускулите и общото функциониране на тялото.

Те се характеризират с особена структура на алифатната странична верига. Можем да се справим без уроци по химия ... Трябва само да се отбележи, че тази категория "аминокиселини" включва левцин, валин, изолевцин.

Те са от решаващо значение за синтеза на протеини. Особено когато става въпрос за мускулна печалба. В хода на така нареченото сушене, когато спортистът е на диета с ниско съдържание на въглехидрати, ще бъде много ефективно включването на BCAA в диетата.

Те предпазват от разграждане на мускулите. Левцинът играе ключова роля в тази аминокиселинна фракция. Синтезът на мускулен протеин може да бъде стимулиран чрез приемане на 4 грама от тази аминокиселина на всеки четири часа.

Най-вече се съдържа в протеините от животински произход. Всички тези тънкости в храненето се усвояват от повечето спортисти, които са запалени по силови тренировки. Вегетарианци културисти - уви, това е изключително рядко явление.

За такива спортисти ще бъде много трудно да наситят тялото си с необходимото количество не само на тази аминокиселина, но и на протеина като цяло. Всички известни спортисти, които познавате, несъмнено ще консумират BCAA или "L-левцин" в безплатна форма отделно от основните ястия. Пийте мляко, яжте месо и яйца - това са най-добрите естествени източници на макронутриенти за изграждане на мускули. Имайте предвид, че протеинът трябва да се доставя през целия ден.

Така тялото ви ще може да ги усвоява по-добре. Например зърнените храни могат да се готвят с мляко и е препоръчително да се ядат гарнитури с варено пиле или яйца. Ако сте на цикъл със стероиди, консумацията на протеини може значително да се увеличи, тъй като способността на организма да го усвоява в този случай се увеличава значително.

Оказва се, че протеините могат да бъдат наречени най-сложните макронутриенти, необходими за растежа на мускулите. Те се усвояват по-добре в комплекс. Важно е да запомните, че не всички техни видове могат да се образуват в тялото сами.

Колкото по-висока е биологичната и хранителната стойност на протеина, толкова по-малко ще трябва да „усвоите" от храната. При недостиг на протеини мускулите ще спрат да се развиват и растат. Всички най-ценни аминокиселини за растежа на мускулите са концентрирани главно в животински продукти: месо, риба, яйца, извара и др. Животинските протеини се усвояват в пъти по-добре от растителните протеини.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.