• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Дончев: България трябва да си постави цел да достигне БВП на глава от населението от 70%

Дончев: България трябва да си постави цел да достигне БВП на глава от населението от 70%

/КРОСС/ България трябва да си постави цел да достигне брутен вътрешен продукт /БВП/ на глава от населението от 70 процента спрямо средноевропейския за период по-кратък от 10 години. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев по време на дискусията за представяне на втория стълб от Плана за възстановяване и устойчивост - "Зелена България".

По думите му, практиката на другите държави показва, че когато БВП стигне 70 поцента от средноевропейския, започват процесите на реемиграция. Дончев напомни, че България е вляза в ЕС с БВП близо 31 процента от средноевропейското ниво, а сега имаме БВП от 51 процента от средното.

Целта е в къс хоризонт да достигнем 70 на сто и въпросът е за колко време можем да успеем, коментира той. Според мен ние не можем да чакаме 12 - 13 години за следващите 20 процента ръст. Трябва да сме достатъчно мъдри и в същото време дръзки да си поставим национална цел това да се случи за период по-кратък от 10 години, каза вицепремиерът и допълни, че Планът за възстановяване и устойчивост е инструмент, който може и ще помогне за това.

Томислав Дончев отбеляза, че в няколко области, свързани с високата добавена стойност на икономиката, с реформа в енергетиката, с по-ускореното реформирането на някой тип инфраструктура му се иска да не бъдем толкова умерени в прогреса.

Министърът на земеделието Десислава Танева отбеляза, че в нейния сектор ще бъдат реализирани двата проекта, свързани с въвеждане на електронно земеделие и с възстановяване и модернизация на напоителните системи. Тя посочи, че ще има възможност чрез ваучери да се дигитализират земеделските стопнаства, за да въведат прецизни земеделски практики. По отношение на втория проект - плана за модернизация на "Напоителни системи", тя отбеляза, че с реализирането му в някои системи ще се достигне до 75 процента икономия на вода. Инидикативният бюджет за проекта е около 847 млн. лв., допълни тя.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Българка

Мале че е грозен тоя Дончев, по-грозен и от вампир....

04.12.2020 16:01:25

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.