• 23 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8396
  •  GBP / BGN 2.2656
  •  CHF / BGN 2.0178
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

10 години след Арабската пролет: Много арабски младежи все още искат да емигрират

10 години след Арабската пролет: Много арабски младежи все още искат да емигрират

/КРОСС/Десет години след бунтовете по време на Арабската пролет много арабски младежи все още искат да емигрират, търсейки по-добри възможности от лошите икономически условия в родните си страни, показва проучване, цитирано от ДПА.

В анкетата, проведена от германската фондация "Конрад Аденауер", са участвали около 10 841 души в Алжир, Йордания, Ливан, Либия, Мароко и Тунис.

В Ливан 34 процента от анкетираните искат да заминат в чужбина. В Тунис този дял е 31 процента, в Йордания - 26, в Мароко - 19, в Алжир и Либия - 16. Младите хора на възраст между 18 и 29 години са по-заинтересовани да емигрират от тези на 30 или повече години.

"Главният движещ фактор са икономическите възможности, но значение имат и други съображения като нестабилността в Либия и корупцията в Ливан. Други просто искат да заминат заради по-добри възможности за образование", заявиха от фондацията, цитирани от БТА.

Въпреки че искането за икономическа справедливост беше един от основните движещи фактори за Арабската пролет през 2011 г., продължава да има разочарование сред населението, особено след като пандемията от коронавирус влоши и без това тежките условия в тези страни.

По-малко от 20 процента от участниците в допитването смятат, че икономическите условия са по-добри, отколкото преди една година.

Между 65 и 47 процента от анкетираните в Алжир, Йордания, Либия, Мароко и Тунис все пак остават оптимистично настроени що се отнася до подобряването на икономическата ситуация след една година. Делът на оптимистите обаче е едва 14 процента в Ливан, който беше засегнат от икономическа криза още преди коронавируса.

Около половината от анкетираните подкрепят парламентарната система. В същото време проучването отчита силна поддръжка и за лидер, който може да предприема "бързи и решителни" действия./КРОСС/

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.