• 17 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 22°C

"Икономист": През 2021 година демокрацията е била в упадък

"Икономист": През 2021 година демокрацията е била в упадък

/КРОСС/ Демокрацията е продължила да е в упадък през 2021 г. по данни от годишния Индекс на демокрацията на групата "Икономист", предаде ДПА.

Миналата година 45,7 процента от населението на света е живяло в страна с някаква форма на демократично управление, което е спад в сравнение с 49,4 процента през 2020 г., съобщи вчера звеното за проучвания и анализи на "Икономист".

6,4 процента живеят в пълна демокрация, също спад в сравнение с 6,8 процента през предходната година.

Междувременно повече от една трета от световното население, 37,1 процента, живее в диктатура, което е малко повече в сравнение с 2020 г. През последните години делът на авторитарните държави устойчиво се повишава.

Норвегия остава начело в класацията и проучването дава на скандинавската страна най-високите оценки в три от пет категории. Следва я Нова Зеландия, която подобрява позицията си от четвърто до второ място. В първата шестица са още Швеция, Финландия, Исландия и Дания.

България е на 53-то място от общо 167 страни с обща оценка 6,64 по десетобалната скала. През 2020 г. тя е заемала 52-ро място с обща оценка 6,71.

"Оценките на България, Унгария и Полша също леко спадат. България бележи спад в категорията функциониране на управлението през 2021 г., тъй като страната три пъти произведе парламентарни избори, за да преодолее политическата парализа, и беше управлявана предимно от назначени служебни правителства", се казва в проучването.

Унгария, чийто индекс на демокрацията устойчиво спада от началото на годишното публикуване на проучването през 2006 г., е приела нови конституционни поправки през декември 2020 г. по въпросите на брака и образованието за децата. Поправките са били приети без обществени консултации и докато в страната е действало извънредно положение.

През септември 2021 г. Полша е обявила извънредно положение за първи път от времето на комунизма, за да се справи със случаите на незаконно навлизане през границата от Беларус. Страната е създала забранена зона, в която да задържа мигрантите, ограничавайки достъпа на журналисти и хуманитарни организации до нея.

Проучването отправя критики към две големи европейски страни. Рейтингът на Испания е понижен до несъвършена демокрация, тъй като оценката й за независимост на съдебната система е спаднала в следствие на политически спорове около назначенията на съдии.

Великобритания запазва рейтинга си на пълна демокрация, но губи позиции в класацията заради няколко скандала, които са подкопали доверието в правителството, отбелязва докладът.

Китай беше основен фокус на доклада, озаглавен "Предизвикателството Китай". Проучването отбеляза, че, противно на очакванията на западни анализатори, Китай не е станал по-демократичен с увеличаване на благосъстоянието си. Напротив, той е станал по-малко свободен и докладът го класифицира като авторитарен режим.

Правозащитници твърдят, че в страната все повече се засилват следенето, репресиите срещу критиците на правителството, дисидентите и малцинствата като мюсюлманското уйгурско население.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.