• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 22°C

Разяснителна кампания развенчава митовете за клиничните проучвания

Разяснителна кампания развенчава митовете за клиничните проучвания

/КРОСС/  На 23 май започва информационна кампания под надслов „Бъдещето на здравето е в клиничните проучвания". Целта на инициативата е да повиши осведомеността сред пациенти и лекари, като разсее митовете и необоснованите притеснения от клиничните изпитвания. На специално създадената уебстраница www.patientsoftomorrow.bg през споделения на достъпен език личен опит на пациенти и лекари е разказан процесът на преминаване през клинични проучвания. С помощта на образователно видео и текстово съдържание са разяснени техните цели, етапи и ползи за пациентите, както и начините, с които се гарантира безопасността на участниците.

Клиничните проучвания имат за цел да потвърдят безопасността и ефикасността на даден медикамент или да разширят неговата употреба. Въз основа на резултатите от тях се изготвят европейски и световни препоръки за лечение на различни заболявания.

За да започне дадено изпитване, е необходимо медикаментът да бъде одобрен от редица органи, а впоследствие се одитира и от множество независими институции, проверяващи съответствието му с разпоредби, стандарти, протоколи и етични принципи за защита на участниците: „Изпълнителна агенция по лекарствата", „Етична комисия за клинични изпитвания", "„Министерство на здравеопазването", „Европейска комисия за клинични изпитвания", „Европейска агенция по лекарствата", „Федералната агенция по храните и лекарствата" в САЩ и др.

Д-р Мирослав Стоянов

Д-р Мирослав Стоянов, специалист-кардиолог в МБАЛ „Тота Венкова" и медицински център „Нова поликлиника" в Габрово споделя: „Ползите за пациента от клиничните проучвания са очакваният ефект от новата терапия и честите контакти с висококвалифицирани медицински специалисти. Грижата, която се полага от добре обучен медицински персонал - лекари с дългогодишен стаж, които са лекували много пациенти. Те следят не само виталните, но и лабораторните показатели на участниците. В клиничната ни практика има нови препоръки за нови медикаменти за приложението при съответните заболявания. Каквито са препоръките за лечение в Европа и в света, такива са и в България."

Като дългогодишен член на Европейското дружество по сърдечна недостатъчност и Дружеството по инвазивна кардиология в България, д-р Стоянов дава пример от своята практика през последните месеци:

"Съпоставихме действието на Сакубитрил и новия медикамент Валсартан, който още при самото клинично проучване даде големи ползи на пациенти със сърдечна недостатъчност и впоследствие влезе като основен стълб за тяхното лечение."

д-р Мартин Костурски

В световен мащаб все още има недостиг на лекарства за много заболявания, а някои от наличните препарати не са ефективни или имат множество странични ефекти. Клиничните проучвания са единственият начин за намиране на нови, ефективни и безопасни начини на лечение. Златното правило е, че комфортът и безопасността на пациента са с най-висок приоритет.", отбелязва д-р Мартин Костурски, управител на Пратиа България, инициатор на кампанията.

Кампанията "Бъдещето на здравето е в клиничните проучвания" се инициира и организира от Пратиа - международна мрежа с повече от 90 центъра за клинични проучвания в шест европейски страни.

Детайлна информация и статистика за клиничните проучвания ще откриете на: www.patientsoftomorrow.bg

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.